BiH

BiH do kraja godine bez novca MMF-a?

BiH do kraja godine bez novca MMF-a?
BiH do kraja godine bez novca MMF-a?

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina, odnosno njeni entiteti, do kraja ove godine vjerovatno neće dobiti oko 260 miliona KM iz dvije tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kazao je danas ministar finansija FBiH Ante Krajina.

Prema ranijem planu, deveta tranša od oko 134 miliona KM trebalo je da bude odobrena 15. septembra, a deseta u gotovo istom iznosu 15. decembra ove godine. Zbog neispunjenih refromskih obaveza još nije zaključen ni osmi pregled, što je uslov da Izvršni odbor MMF-a odobri isplatu devete tranše.

"Nedavno smo uradili Nacrt proračuna FBiH za 2015. i u njemu planirali novac od ove dvije tranše. Da li će biti isplaćene i iduće godine, ovisi od novog saziva vlasti hoće li uspjeti provesti preuzete uvjete MMF-a", naglasio je Krajina.

Ruben Atojan, rezidentni predstavnik MMF-a za BiH, kaže da razmatranje pregleda kreditnog aranžmana na sastanku Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda zavisi od "snažnog napretka u provođenju politika".

"Te politike imaju za cilj unapređivanje poštivanja poreznih propisa i borbu protiv poreznih prevara, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje supervizije bankarskog sektora, te zauzdavanje potrošnje vlada koja nije direktno povezana sa sanacijom posljedica poplava koje su pogodile zemlju u maju", rekao nam je Atojan, koji tvrdi da se ove odluke velikim dijelom mogu donijeti na nivou vlada, a ne parlamenta, tako da je napradak moguće ostvariti i s vladama u tehničkom mandatu.

"Međutim, brzo formiranje vlasti na svim nivoima bi svakako osiguralo veći impuls provođenju reformi iz stendbaj aranžmana. Iz našeg ugla, odluka o tome kada će osmi pregled biti zaključen je u rukama vlasti BiH", rekao je Atojan.

MMF je u septembru 2012. godine odobrio BiH stendbaj aranžman u okviru kojeg su do sada RS i FBiH dobile oko 478 miliona eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije