BiH

BiH ima podršku Turske

BiH ima podršku Turske
BiH ima podršku Turske

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina imat će podršku Turske na polju ekonomije, ali isto tako i na polju turizma, politike i kulture.

Ovo je danas prilikom prve zvanične posjete BiH u svojstvu predsjednika Republike Turske rekao Redžep Tajip Erdoan.

Najavio je da će se trgovinska razmjena između dvije zemlje, koja trenutno iznosi 500 miliona KM, u narednom periodu povećati.

"U BiH smo najviše investirali kada je u pitanju regija", odgovorio je Erdoan na pitanje zbog čega je Turska više investirala u neke zemlje u regionu, nego u BiH, a non-stop se govori o dobrim i kvalitetnim odnosima BiH i Turske.

On je novinara upitao da mu da podatke, ako ima i ako postoje zemlje u regionu u koje je Turska više investirala nego u BiH.

Istaknuo je da je Turska odlučna da smanji deficit između dvije zemlje kada je u pitanju uvoz i izvoz najavljujući da će se tursko ulaganje u BiH i dalje nastaviti, posebno putem Turske razvojne agencije (TIKA).

Mišljenja je da dvije zemlje mogu sarađivati i u industriji namještaja imajući u vidu činjenicu da BiH ima velika šumska bogatstva, a Turska je zainteresirana i za ulaganja u proširenje sarajevskog aerodroma.

"Dok sam bio premijer, obećao sam da će BiH biti dodijeljeni povoljni krediti za razvoj privrede u iznosu od 100 miliona eura. Veliki dio toga je iskorišten, a sada ćemo preko Ziraat banke za poticaj malim i srednjim preduzećima u BiH dodijeliti kredite od još 50 miliona eura", najavio je Erdoan, prije nego što su privrednici iz BiH potpisali ugovore za kredite.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da je BiH dočekala Erdoana kao čovjeka koji dobro poznaje našu zemlju i "koji je tu dugo prisutan i kao čovjeka koji je na čelu zemlje koja je mnogo toga uložila i koja je istinski pomagala BiH".

"Odnosi BiH i Turske su vrlo dobri i prijateljski. Imamo visok nivo saradnje i zahvalni smo na projektima u BiH. Preko agencije TIKA Turska je dala više od 700 projekata i blizu 300 miliona KM za projekte obnove. BiH je, posebno u prošloj godini, značajno povećala izvoz u Tursku. Upravo ekonomiji i ulaganjima posvetili smo najviše pažnje. Zahvalni smo Turskoj što je otvorila kvotu za uvoz mesa iz BiH i nadamo se da će zbog dugotrajnosti tog dogovora vrlo brzo proizvodnja u BiH porasti te da ćemo doći do kapaciteta od 10.000 tona godišnje, što bi za naše poljoprivrednike predstavljalo izuzetno značajnu stvar", rekao je Ivanić i dodao da je na sastanku bilo govora i o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Tursku.

"Posebno smo zahvalni Erdoanu što je sa sobom doveo veliki broj ministara, ali i istaknutih privrednika, koji su spremni i hoće ulagati u BiH. Među nama nema nesuglasica, dosta ujednačeno gledamo i na međunarodne prilike. Zajednički nam je interes i borba protiv terorizma, opasnosti kojoj je Turska u ovom trenutku možda i više izložena nego mi", poručio je Ivanić i dodao kako se nada da će efekte posjete turske delegacije osjetiti najviše građani.

Upitan šta će Turska učiniti da spriječi da bude poveznica da građani BiH prelaze preko nje u Siriju i Irak kako bi se priključili Islamskoj državi i ratovali, Erdoan je rekao da postoji 14.000 osoba kojima je zabranjen ulazak u Tursku, te da je ta država dosad vratila 141 osobu nazad u BiH.

Ivanić je rekao da su svjesni da je Turska zemlja koja živi u vrlo složenom području te da je i sama izložena ogromnoj opasnosti od terorizma.

"Oko 100 građana BiH je, zahvaljujući aktivnostima i saradnji sa turskim bezbjednosnim agencijama, vraćeno jer je postojala sumnja da hoće da odu na prostor gdje traje terorizam i na tome smo zahvalni. Nastavićemo saradnju, jer je borba protiv terorizma zajednički interes", rekao je Ivanić.

Delegaciju Turske činili su i brojni ministri iz Vlade Turske te privrednici, a predstavnici vlada dviju zemalja potpisali su niz značajnih memoranduma, ugovora i sporazuma BiH i Republike Turske.

Turski predsjednik sastao se juče i sa delegacijama Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH te je sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem prisustvovao otvaranju hamama Isa-bega Ishakovića i obnovljenog dijela Careve džamije.

Dočekan sa zastavama Turske i BiH

Dolazak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana u BiH i Sarajevo dočekan je u glavnom gradu BiH s oduševljenjem. Od ranih jutarnjih sati, veliki broj građana, mahom državljana Turske s adresom stanovanja u Sarajevu, ali i u drugim gradovima BiH, okupio se sa zastavama Turske i BiH kako bi dočekali Erdoana. Okupljeni građani su ga pozdravili pjesmom i ovacijama, a jedna grupa se izdvojila i na saobraćajnici kod Ali-pašine džamije, gdje je razvila ogromne zastave Turske i BiH. Erupciju oduševljena među njima izazvao je dolazak Erdoana, koji je prišao i pozdravio ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije