BiH

BiH ima šest mjeseci da ispuni upitnik Evropske komisije

BiH ima šest mjeseci da ispuni upitnik Evropske komisije
BiH ima šest mjeseci da ispuni upitnik Evropske komisije

SARAJEVO - Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uručiće danas u Sarajevu Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Denisu Zvizdiću, nakon čega će razgovarati sa predstavnicima vlasti BiH, RS i FBiH.

Han će uručiti upitnik Evropske komisije Zvizdiću u 10.50 časova, a u 11.05 časova održaće sastanak sa Zvizdićem i predstavnicima vlada RS i FBiH.

"Za 11.45 časova zakazana je konferencija za novinare Hana i Zvizdića", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Han će se u 13 časova sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a predviđen je i susret sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom, te predstavnicima entitetskih vlada.

Nakon podnošenja zahtjeva BiH za članstvo u EU početkom godine i zelenog svjetla koje je Savjet EU dao Komisiji da pripremi mišljenje o njemu, očekuje se da će Han ponoviti opredijeljenost EU da podrži evropsku perspektivu BiH.

"Upitnik koji će danas Han dostaviti BiH jedan je od najvažnijih događaja na putu BiH ka EU", rekao je pred dolazak evropskog komesara Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, podsjetivši da će upitnik imati hiljade pitanja na koja će u narednih šest mjeseci BiH morati odgovoriti kako bi dobila kandidatski status.

"Ova godina bila je uspješna za EU integracije u BiH. Proces integracije pripada svima, i FBiH, i RS i BiH. I upravo u fazi koja počinje sada vidjeće se koliko je važno da mehanizam koordinacije koji smo usvojili zapravo funkcioniše i da u BiH svako radi svoj posao", rekao je Crnadak i dodao da se upitnik odnosi na sve društvene oblasti, te da je to analitički dokument, koji obuhvata mnogo detalja kako bi se dobio presjek političkog sistema ovog društva.

"Posebno je važno da upitnik svojom strukturom prati strukturu kasnije pregovaranja i svih budućih aktivnosti BiH na putu evropskih integracija. Ovo je veoma zahtjevan, težak, komplikovan posao. Reći ću vam samo da smo uz svaki odgovor u svakoj oblasti dužni da dostavimo i prevode zakona i drugih propisa i zakonskih akata koji se odnose na tu oblast prevedene na engleski jezik", rekao je Crnadak i podvukao da je ovo vrijeme kada ćemo pokazati da li imamo istinsku opredijeljenost za EU.

Kako je kazao, naredna godina može biti još uspješnija za BiH kada su u pitanju integracije. Najavio je da će u okviru ovih aktivnosti iduće srijede u Banjaluci biti održan sastanak sa svim ambasadorima EU u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li će biti sporan popis stanovništva sad kada je BiH dobila upitnik i kako će ispuniti taj dio, Crnadak je rekao da dijelove koji se odnose na podatke iz popisa BiH neće moći popuniti dok se ne postigne dogovor, ali da je prije toga još mnogo pitanja pred BiH.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ocijenio je da je dostavljanje upitnika važan trenutak i velika obaveza zemlje.

"Mnogi u zemlji nisu svjesni da imamo tako malo vremena od nekoliko mjeseci i tako malo resursa i logistike za davanje kvalitetnih odgovora, koji podrazumijevaju u značajnom broju pitanja i koordinaciju sa drugim nivoima vlasti - entitetima, kantonima", navodi on.

Napomenuo je da njegovo ministarstvo ima ogromnu obavezu, jer će skoro polovina pitanja bit iz nadležnosti tog ministarstva i da ima potrebne resurse za to. "Da li će to biti dovoljno, vidjećemo", poručio je Šarović.

Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH, ocijenio je da je dolazak Hana i donošenje upitnika za BiH sasvim sigurno jedna od najznačajnijih stvari na evropskom putu BiH.

"To je, pretpostavljam, najosjetljiviji period našeg evropskog puta, jer zaista će on dovesti državu BiH pred ozbiljne dileme - da li je u stanju odgovoriti na nekoliko hiljada pitanja koja će biti vrlo precizno postavljena", rekao je.

Mladen Bosić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, ističe da dostavljanje upitnika znači da je BiH uspjela da pređe jednu stepenicu.

"To je optimistička poruka da BiH može da se nađe na tom putu", ocijenio je Bosić, dodavši da misli da neće biti problem odgovoriti na pitanja.

"Da li će ti odgovori biti afirmativni za BiH ili ne, vjerovatno će biti i ovoga i onoga. Problem može biti koordinacija na različitim nivoima vlasti i politikantstvo pojedinih koji bi trebalo da učestvuju u tom procesu", smatra Bosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije