BiH

BiH izabrana za članicu UNESCO

BiH izabrana za članicu UNESCO
Foto: Ilustracija | BiH izabrana za članicu UNESCO

SARAJEVO - BiH je danas, na plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom nasljeđu u Parizu, prvi put u svojoj istoriji izabrana za članicu Komiteta za svjetsko nasljeđe Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO.

Riječ je o jednom od najprestižnijih tijela u sistemu UN, koje se sastoji od 21 zemlje članice, i koje je nadležno i za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisima svjetskog kulturnog i prirodnog blaga na listu Svjetske baštine Uneska, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu predstavlja veliko priznanje BiH i doprinosu BiH zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te je izvanredna prilika za dodatnu promociju BiH na globalnom planu. 

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu rezultat je intenzivne kampanje koju je, u skladu sa relevantnom odlukom Predsjedništva BiH, u proteklih godinu dana vodilo Ministarstvo inostranih poslova BiH u uskoj saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova i Komisijom za nacionalne spomenike BiH, uz aktivno učešće svih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije