BiH

BiH izbjegla crnu listu

BiH izbjegla crnu listu
BiH izbjegla crnu listu

SARAJEVO - Na prijedlog Kluba srpskih delegata, Dom naroda parlamenta BiH jučer je po hitnom postupku jednoglasno podržao Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, kojim se ispunjava jedan od zahtjeva Manivala (Komitet eksperata Vijeća Evrope) u vezi sa sprečavanjem finansiranja terorizma.

Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda, ocijenio je da usvajanje Prijedloga ovog zakona predstavlja "svojevrsnu vatrogasnu mjeru".

On je pojasnio da se usvojeni zakon razlikuje od prethodnog jer u njemu nema zahtjeva nekih drugih međunarodnih asocijacija, već se isključivo bazira na zahtjevu Manivala.

VATROGASNA MJERA

"Mi ćemo vremenom u domaće krivično zakonodavstvo morati da uvažimo još neke mjere, ali ovo je sad, rekao bih, vatrogasna mjera koja će omogućiti BiH da ukloni ovu sjenu koja se nadvila nad nju, a tiče se mogućnosti da bude stavljena na crnu ili sivu listu Manivala", izjavio je Čolak.

Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i jedan od predlagača izmjene ovog zakona, kazao je da će već na narednoj sjednici pažnja biti posvećena drugim pitanjima koja od BiH traži Manival.

"Današnja sjednica jasno je pokazala da, ukoliko želimo da radimo kako treba, onda niko neće imati razloga da bude nezadovoljan. Danas smo radili efikasno i brzo", ocijenio je Tadić.

Halid Genjac, predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, također je ustvrdio da je usvajanje izmjena Krivičnog zakona BiH minimum koji zadovoljava zahtjeve Manivala i sprečava stavljanje BiH na sivu ili crnu listu.

"Ostaje da ovaj zakon do 13. aprila usvoji i Predstavnički dom, tako da se potom možemo nadati povoljnom scenariju za BiH", istakao je Genjac.

PISMO MANIVALA

Podsjetio je delegate da je Manival uputio pismo institucijama BiH u kojem se navodi da je 13. april, kada će i biti novo zasjedanje ovog komiteta, zadnji rok za usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH.

Delegati su danas usvojili i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka koji se tiče izdataka za sudske sporove.

U ovom izvještaju je navedeno da su institucije BiH za izgubljene sudske sporove od 2008. do 2013. godine platile čak 14,6 miliona KM.

Uz ovaj izvještaj, delegati su usvojili i zaključak kojim se od Pravobranilaštva, Ministarstva finansija i trezora, Ministarstva pravde, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Tužilaštva BiH traži da u okviru svojih nadležnosti ispitaju navode iz izvještaja i preduzmu potrebne mjere, a o čemu u roku od šest mjeseci treba da informišu Domu naroda.

Naime, u ovom izvještaju, koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH, navedeno je "da je vidljiva tendencija porasta izgubljenih sporova i godišnjih izdataka iz budžeta BiH za ove svrhe".

PAD NAPLATE TAKSE

Prema nalazima revizora, izdaci u budžetu po ovoj stavci od 1,2 miliona KM, koliko su iznosili 2008. godine, kontinuirano su rasli.

Delegati su danas usvojili i  Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Kontrola vazdušnog saobraćaja BiH", dok nije bilo saglasnosti u vezi sa izvještajem o radu i poslovanju BHRT-a za 2013. godinu.

Na prijedlog nadležne komisije, usvojen je zaključak da bude obavljena sveobuhvatna rasprava o svim otvorenim pitanjima u vezi sa BHRT-om.

Martin Raguž, hrvatski delegat u Domu naroda parlamenta BiH, upozorio je na pad naplate RTV takse i činjenicu da za dva mjeseca ističe ovaj način naplate takse.

Srbi protiv naknada za predstavnike pravosuđa

Delegati Kluba Srba danas su glasali protiv Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, zbog čega je ovaj zakonski prijedlog, koji je razmatran u prvom čitanju, upućen Kolegijumu Doma naroda na usaglašavanje. Inače, ovim zakonom, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, provodi se odluka Ustavnog suda BiH te se sudijama i tužiocima na nivou BiH uvode naknade za ishranu tokom rada, prevoza sa posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života. Predstavnički dom ranije je, uz ovaj prijedlog zakona, usvojio i amandman kojim se sudijama i tužiocima ukida regres za godišnji odmor, no ovaj amandman Dom naroda juče nije ni razmatrao.

Kasipović: Zakon je usaglašen

Za juče usvojeni Krivični zakon BiH, Anton Kasipović, ministar pravde RS, rekao je da na ovaj način Republika Srpska, a i BiH, "izlaze iz rizične pozicije da dođu na nekakve liste zbog neprovođenja određenih zakonskih rješenja".

"Mi smo u punoj saradnji sa predstavnicima srpskog naroda u institucijama BiH uskladili ovo rješenje", rekao je Kasipović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije