BiH

BiH jedina bez kandidata za generalnog sekretara UN-a

BiH jedina bez kandidata za generalnog sekretara UN-a
BiH jedina bez kandidata za generalnog sekretara UN-a

NJUJORK, SARAJEVO - Bosna i Hercegovina ostala je bez svog kandidata za generalnog sekretara UN-a zato jer nije bilo nominacija za sjednicu Predsjedništva BiH, koje o tome odlučuje.

Kako saznaju "Nezavisne", Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kao trenutno prvi u hijerarhiji, mjesecima unazad nije predložio nijedno ime za dnevni red, odnosno niti jednog kandidata, a zašto je to tako - možemo samo nagađati.

Ovo je "Nezavisnim" potvrdio i Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH. "Nije bilio prijedloga", rekao je kratko Ivanić.

Tako je BiH ostala jedina država bivše Jugoslavije bez svog kandidata za mogućeg nasljednika Ban Ki Muna, generalnog sekretara UN-a, koji s funkcije odlazi 31. decembra ove godine.

Ovakav izostanak odgovornosti i nanovo potvrđena neozbiljnost ljudi koji vode ovu državu potvrda je davno stečene međunarodne percpecije o BiH kao "državi bez koncepta, odgovornosti i pune državničke zrelosti".

Ranije je bilo određenih spekulacija da bi BiH na ovu poziciju mogla nominirati Svena Alkalaja, nekadašnjeg šefa diplomatije, te Zlatka Lagumdžiju, dugogodišnjeg lidera SDP BiH, koji je funkciju ministra vanjskih poslova BiH obnašao u dva mandata.

Prema mišljenju Srećka Latala, urednika BIRN-a za BiH i direktora analitičke organizacije SOS, ovo potvrđuje "da BiH ipak nema državnike tog kalibra, koji bi imali neke šanse u utrci za genseka UN-a".

"Sa druge strane, mislim da i drugi kandidati iz regije nisu ozbiljni kandidati i sve je već pokazatelj razjedinjenosti, polarizacije u regionu. Jer mogao je zapadni Balkan imati svog kandidata, čovjeka koji bi bio zajednički prijedlog i kojii bi imao šanse", zaključuje Latal.

Inače, drugi krug rasprave u Vijeću sigurnosti o kandidatima za novog generalnog sekretara bit će održan 7. juna i već tada mnogo toga će biti jasnije.

U ovom trenutku, desetak je kandidata za novog genseka koji bi, po nekom nepisanom pravilu, ovoga puta trebalo da bude iz istočne Evrope, ali ne i nužno.

To potvrđuju i kandidature Helen Klark (aktelne šefice UNDP-a, koja je sa Novog Zelanda), ali i Antonija Gutiereša iz Portugala, bivšeg premijera ove države.

Osim njih, kandidat je i Miroslav Lajčak (Slovačka), aktuelni šef slovačke diplimatije, ali i nekadašnji visoki predstavnik u BiH, kojem se daju ozbiljne šanse, gotovo jednake kao i Irini Bokovoj (Bugarska), aktuelnoj direktorici UNCESCO-a, koja u određenim krugovima važi i za prvog favorita.

Također, lijepe šanse se daju i Vuku Jeremiću (Srbija), bivšem predsjedniku Generalne skupštine UN-a.

I ovdje se, otprilike, zatvara krug prvih favorita.

Ostali kandidati su Natalija German, bivša šefica diplomatije Moldavije, a s naših prostora zvaničnici i političari koji također imaju prilično iskustvo u diplomatiji su: Vesna Pusić (Hrvatska), Igor Lukšić (Crna Gora), Danilo Tirk (Slovenija) te Srđan Kerim (Makedonija).

Kandidati:

Miroslav Lajčak

bivši visoki predstavnik u BiH                                      

Vuk Jeremić

Bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN-a  

Igor Lukšić

Obavljao funkciju šefa diplomatije Crne Gore      

Vesna Pusić

Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske                   

Danilo Tirk

Bivši predsjednik Slovenije                                  

Srđan Kerim

Nekadašnji šef makedonske diplomatije               

Irina Bokova

Aktuelna direktorka UNESCO-a                                   

Natalija German

Bivša šefica diplomatije Moldavije                       

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije