BiH

BiH na čelu Komiteta ministara Savjeta Evrope

BiH na čelu Komiteta ministara Savjeta Evrope
BiH na čelu Komiteta ministara Savjeta Evrope

BRISEL - Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je od zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didijea Rejndersa preuzeo predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope, čime je Bosna i Hercegovina i zvanično stupila na čelo ove organizacije.

"Bosna i Hercegovina je relativno mlada članica Savjeta Evrope i počastvovana je prilikom da predsjedava ovako važnom organizacijom kao što je Savjet Evrope, ali i odlučna u namjeri da uspješno ispuni sve svoje obaveze i učini sve kako bi predsjedavanje bilo upamćeno kao uspješno", poručio je Crnadak tokom inauguralnog govora.

Govoreći o prioritetima u narednih šest mjeseci mandata, naglasio je da će to biti Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama u porodici (Istanbulska konvencija), Evropska konvencija o kulturi i aktivnosti Savjeta Evrope u oblasti kulture kroz Evropski filmski fond (Eurimages), politika Savjeta Evrope prema susjednim regionima i interkulturalni dijalog.

Ostali prioriteti se odnose na društvenu inkluziju mladih, efikasnost sudstva, pravo na obrazovanje i pristup istom, sajber kriminal, strateški razvoj visokog obrazovanja i kvalifikaciju standarda, kao i promociju kampanje Savjeta Evrope "Protiv govora mržnje". Crnadak je posebno naglasio da će istovremeno predsjedavanje BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope i predsjedavanje Republike Srbije OSCE-om u 2015. godini biti iskorišteno za podizanje saradnje Savjeta Evrope i OSCE-a na još veći nivo, kao i za unapređenje saradnje dvije susjedne zemlje, dok će BiH nastaviti da pruža podršku reformi Savjeta Evrope koju je inicirao generalni sekretar.

Ceremonija preuzimanja predsjedavanja Komitetom ministara Savjeta Evrope je održana na 125. sastanku ovog komiteta u Briselu, a prethodile su joj i generalna debata ministara vanjskih poslova 47 država članica Savjeta Evrope, kao i neformalni sastanak takozvane petorke.

Tokom generalne debate koja je upriličena u prijepodnevnim satima Crnadak je, između ostalog, izrazio punu podršku temeljnim principima EU, odnosno demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava, te usvajanju dokumenata koji za cilj imaju jačanje borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma. Tokom ministarskog sastanka Crnadak, Rejnders i generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland su potpisali zajedničku izjavu o borbi protiv terorizma.

"Teroristički napadi posljednjih mjeseci u Evropi i svijetu su bili neprihvatljiv nasrtaj na trpeljivost, slobodu izražavanja i medija, što je temelj naših demokratskih država", navedeno je u dokumentu.

Tome je prethodio neformalni sastanak petorke, na kojem su, pored Crnatka, Rejndersa i Torbjorna, učestvovali i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a te generalni sekretari OSCE-a Lamberto Zanier.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije