BiH

BiH na crnoj listi zbog pranja para od droge

BiH na crnoj listi zbog pranja para od droge
BiH na crnoj listi zbog pranja para od droge

VAŠINGTON, SARAJEVO - Od ove godine BiH se nalazi na crnoj listi država glavnih centara za pranje novca od trgovine drogom, a društvo joj, od zemalja iz regiona, prave Srbija i Albanija.

To pokazuje najnoviji Međunarodni izvještaj o strategiji kontrole narkotika (INCSR), a koji je objavio američki State department.

Na kakvoj smo, zapravo, listi, govori i podatak da su na njoj i Avganistan, Belize, Burma, Nikaragva, Holandija, Liberija!

Lista se sastoji od nekoliko desetina država u kojima, kako se ističe u izvještaju, u finansijskim tokovima postoje značajni iznosi novca od trgovine narkoticima ili novca stečenog u drugim vrstama kriminala.

Finansijske institucije tih država su, kako je ocijenjeno, ranjive na pranje para.

Ocijenjeno je da su bh. institucije za sprovođenje zakona slabe i da državna struktura usporava donošenje mjera protiv pranja novca i trgovine narkoticima.

"Ono je postalo tako komplikovano da je teško razaznati da li je taj novac samo od droge ili od drugih vrsta krivičnih djela", navodi se u izvještaju.

Kako se navodi, u BiH do pranja novca najviše dolazi zbog pokušaja izbjegavanja poreza, ali su u porastu i drugi uzroci, poput trgovine ljudima, drogom ili korupcije.

"Izvještaji iz banaka pokazuju da su u porastu prevare s krađom identiteta i krivotvorenjem i zloupotrebom kreditnih kartica", navodi se u izvještaju State departmenta o pranju novca i trgovini narkoticima za prošlu godinu.

Kada je, konkretno, riječ o narkoticima, onda BiH nije među glavnim proizvođačima niti konzumentima droge, ali je zato veoma bitna tranzitna zemlja, pozicionirana između centara za proizvodnju u južnoj Aziji i glavnih tržišta u zapadnoj Evropi.

Narkotici uglavnom ulaze u BiH iz Albanije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske. Odredište ovih zaliha je uglavnom zapadna Evropa.

"Agencije za sprovođenje zakona se i dalje s prilično ograničenim sredstvima bore protiv krijumčarenja kroz BiH. Tokom devet mjeseci 2016. godine u BiH je oduzeto 1,49 kg heroina, 1,78 kg kokaina, 120,5 kg marihuane, 19 kg amfetamina, 2.031 tableta ekstazija, te 6.773 tablete prerađenih farmaceutskih proizvoda", stoji u izvještaju.

Mnoge zapljene su, kako stoji, rezultat zajedničke saradnje bh. agencija za sprovođenje zakona s MUP-ovima Srbije i Hrvatske.

"Tokom devet mjeseci prošle godine zabilježeno je 1.388 krivičnih djela koja su u vezi s ilegalnom proizvodnjom i trgovinom narkoticima, kao i zloupotrebom droge", stoji u izvještaju.

Ocijenjeno je i da se bh. agencije za sprovođenje zakona i dalje suočavaju s izazovima poput nedovoljnog finansiranja i brojnosti osoblja.

"Pa ipak, bh. vlasti blisko sarađuju sa SAD u strateškom planiranju razvoja kapaciteta kako bi se prevazišli ovi izazovi i nedostaci", zaključeno je u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije