BiH

BiH na dnu liste po nezavisnosti pravosuđa

BiH na dnu liste po nezavisnosti pravosuđa
Foto: Ilustracija | BiH na dnu liste po nezavisnosti pravosuđa

SARAJEVO - BiH zauzima 124. mjesto od 140 zemalja u svijetu kada je riječ o nezavisnosti pravosuđa, a u regionu najbolje je plasirana Slovenija koja je na 84. mjestu, potom Srbija na 107, iza nje Hrvatska na 120, dok je Makedonija na 128. mjestu, podaci su Svjetskog ekonomskog foruma.

U Izvještaju o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za ovu godinu navodi se da Finska, Švajcarska, Novi Zeland, Holandija, Luksemburg i Kanada imaju najviše nezavisno pravosuđe. Sa druge strane, Bolivija je najgora prema ovim ocjenama.

Nezavisnost pravosuđa vrednovana je na osnovu istraživanja u kojem je od građana traženo da na skali od jedan do sedam ocijene koliko je pravosuđe te zemlje nezavisno od uticaja vlasti, pojedinaca i kompanija.

Nezavisnopst pravosuđa je inače jedna od oblasti koja se ocjenjivala u pomenutom Izvještaju, a koji sadrži dvanaest osnovnih stubova.

U kompletnoj ocjeni, Bosna i Hercegovina, od ukupno 140 ocjenjivanih zemalja, zauzela je 91. mjesto, što je tek za nijansu bolje od Alžira, Kenije i Egipta, ali slabije od Bocvane, Irana i Moldavije, koji su se našli na ljestvici ispred nje. Opširnije o kompletnom izvještaju pročitajte na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije