BiH

BiH najveći evropski "izvoznik" boraca u ISIL

BiH najveći evropski "izvoznik" boraca u ISIL
BiH najveći evropski "izvoznik" boraca u ISIL

BANJALUKA - Republika Srpska upozorila je u 13. Izvještaju Savjetu bezbjednosti UN da BiH, kao najveći evropski "izvoznik" boraca u Islamsku državu po glavi stanovnika, posebno mora biti na oprezu kada je riječ o terorizmu.

"Po broju boraca koje daje u Islamsku državu po glavi stanovnika, BiH je četvrta u svijetu i prva u Evropi. Dakle, BiH, mnogo više nego bilo koja druga zemlja u Evropi, mora biti krajnje na oprezu od prijetnje radikalnog islamskog nasilja, uključujući 'izvoz' boraca za `Islamsku državu` i druge džihadističke pokrete", ukazuje se u Izvještaju.

U dokumenti se konstatuje da, nažalost, neki u Sarajevu poriču stepen prijetnje, te podsjeća da je prvi zamjenik visokog predstavnika u intervjuu koji je dao 24. aprila, na pitanje da li postoji određeni rizik od nasilnog ekstremizma u BiH, odgovorio da "ne postoji ništa što BiH čini podložnijom određenim prijetnjama u odnosu na bilo koju drugu zemlju".

"Za razliku od arogantnih tvrdnji OHR-a, Republika Srpska konstantno upozorava na rastuću pošast terorizma. Ispostavilo se da su strahovanja Republike Srpske opravdana", navodi se i Izvještaju, uz podsjećanje da je 27. aprila naoružani muškarac, za kog se vjeruje da je povezan sa vehabijskim pokretom, izvršio teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

Napominje se da su u vezi sa ovim napadom uhapšena dva lica, te da veliku zabrinutost predstavlja činjenica da se jedno nedavno vratilo iz borbi u Siriji, što naglašava realnost činjenice da islamski radikali, ne samo da odlaze iz BiH u borbe u Siriji, nego se i vraćaju kući da vrše terorističke akte u BiH.

"Napad u Zvorniku posebno brine Vladu Republici Srpskoj zato što su meta bili institucija i službenici Srpske, i to oni koji su zaduženi za očuvanje mira i bezbjednosti", ističe se u dokumentu i dodaje da je osnovna odgovornost Vlade da vodi računa o bezbjednosti svojih građana i da će Vlada nastaviti da intenzivno sagledava naredne korake na sprečavanju napada radikalnih islamista.

Republika Srpska podsjeća da ozbiljne prijetnje od terorizma u Srpskoj i BiH vuku korijen iz građanskog rata devedesetih godina prošlog vijeka, kada su radikalne islamske organizacije i borci došli iz cijelog svijeta da se bore u BiH i iza sebe ostavili teroristički pokret koji od tog vremena BiH ne daje mira.

"Visokopozicionirani zvaničnici BiH iz redova Stranke demokratske akcije /SDA/, uključujući aktuelnog predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH /Šefika Džaferovića/, povezuju se sa jednim od preteča 'Islamske države' - odredom 'El Mudžahid', koji je tokom rata devedesetih godina rutinski mučio srpske zarobljenike i odrubljivao im glave", podsjeća se u dokumentu.

Napominje se da se u tekstu objavljenom u britanskom "Gardijanu" 1996. godine mudžahidini opisuju kao "neka vrsta paravojne garde" SDA i konstatuju njihovi bliski odnosi sa Šemsudinom Mehmedovićem, koji je sada član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Mnogi regruti Islamske države su nekadašnji borci odreda `El Mudžahid`, uključujući najmanje jedno od šest lica porijeklom iz BiH protiv kojih su SAD ove godine podigle optužnicu zbog slanja novca i materijalnih sredstava Islamskoj državi, naglašava se u Izvještaju.

Republika Srpska je poručila da će zbog svega toga preuzeti aktivnu ulogu u borbi protiv terorizma radi zaštite svojih građana, ocijenivši da se ovi napori moraju intenzivirati u predstojećim mjesecima i godinama.

"Republika Srpska poziva sve nivoe vlasti u BiH da povećaju budnost i zaustave terorističko regrutovanje i spriječe one koji podržavaju radikalne islamističke snage u Siriji da teror donesu kući", ističe se u 13. Izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije