BiH

BiH ponovo u evropskom vozu

BiH ponovo u evropskom vozu
BiH ponovo u evropskom vozu

LUKSEMBURG - Odlukom evropskih ministara, juče je na sastanku u Luksemburgu odblokiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Bosnom i Hercegovinom.

Savjet za opšte poslove EU usvojio je odluku o zaključivanju SSP-a sa BiH, koji će, kako je odlučeno na sastanku, na snagu stupiti 1. juna.

Odluka je usvojena bez rasprave kao prva tačka dnevnog reda.

Odluka će omogućiti BiH da krene naprijed u svojim odnosima s EU i da nastavi sa socio-ekonomskim, pravosudnim i ostalim potrebnim reformama za integraciju u EU. Glavni cilj je da se omogući BiH da se pripremi za buduće članstvo u EU.

Važan korak

Nakon sastanka na pres-konferenciji, Edgar Rinkevics, predsjednik Savjeta, rekao je da su ministri juče odobrili njegovo stupanje na snagu, te da je to važan korak u odnosima EU i BiH i dobar podsticaj novim vlastima u BiH da ubrzaju reformski proces, koji će zemlju voditi prema EU.

On je, pak, upozorio da je još rano govoriti o mogućoj aplikaciji za članstvo, napomenuvši da to zavisi od bh. vlasti, kojim će tempom sprovoditi reforme na koje su se obavezali.

"U martu tokom moje posjete BiH razgovarali smo kako EU može pomoći BiH. I juče smo našim prijateljima iz BiH rekli da smo spremni pomoći, ali sprovođenje reforma je obaveza novih vlasti. Tek na osnovu uspjeha reformi biće procijenjena valjanost aplikacije BiH, koja će, u krajnjoj liniji, dovesti do članstva", rekao je on.

Procjena

Rinkevics je rekao da će Evropska komisija pripremiti redovnu godišnju procjenu spremnosti zemlje, nakon čega će se evropske institucije ponovo pozabaviti pitanjem aplikacije.

"Tada ćemo pričati o kandidaturi i konačnom članstvu, ali rekao bih da je pred nama još dug put", naglasio je on.

Podsjetio je da je dan ranije razgovarao s Igorom Crnatkom, ministrom spoljnih poslova BiH, te da je tom prilikom pohvalio planove novih vlasti na bh. nivou po pitanju reformi.

"Napomenuli smo i važnost bolje koordinacije na evropskim pitanjima. Teško je govoriti o rokovima jer, nažalost, u proteklom periodu vidjeli smo interne političke turbulencije. Ali, nakon izbora i formiranja nove vlade, vidimo snažnu volju da se sprovedu neophodne reforme", rekao je on.

Najvažniji događaj

Crnadak je juče izjavio da je aktiviranje SSP-a najvažniji događaj za BiH od početka njenih evropskih integracija.

"Ovo što smo dobili je vjetar u leđa ne samo za Savjet ministara, nego i za vlade RS i FBiH, a takođe i za njihove reformske planove u narednom periodu. Od danas BiH praktično ima status pridruženog člana EU i potencijalnog kandidata, ali sve to ne znači da najveći posao nije tek pred nama", naglasio je Crnadak, napomenuvši da su sada odnosi između BiH i EU na najvišem nivou otkako su se pojavili bilo kakvi znakovi saradnje.

Dodao je da nikad nijedna zemlja sa ovih prostora ranije nije privukla toliko pažnje od strane Evrope, uz iskrenu i direktnu podršku za sprovođenje reformi u okvirima Ustava, uz puno uvažavanje svih nivoa vlasti, RS i FBiH.

Usklađivanje

Halid Genjac, član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Feni je juče rekao da je sada na BiH da ogroman broj zakona uskladi s evropskom obavezujućom regulativom, zakonima i obavezujućim direktivama, odnosno veliki broj zakona na raznim nivoima, od kantona, entiteta, države.

Dodao je da to dalje znači potrebu da se taj proces preuzimanja ili transpozicije evropske pravne tekovine u naše domaće zakonodavstvo na svim nivoima mora dešavati ažurno, sinhronizovano i u pogledu sadržaja i u pogledu vremenskog usvajanja.

Dodao je da je mehanizam koordinacije prvobitno bio shvaćen kao tehničko pitanje u smislu tehničkog usklađivanja rokova, međusobnog usklađivanja zakona. Međutim, istaknuo je Genjac, vrlo brzo se pokazalo da stvarni problem nije tehničke naravi, nego političke prirode.

Dodao je da je u osnovi to pitanje nadležnosti, ocijenivši da RS pitanje mehanizma koordinacije vidi suprotno u odnosu na stvarni cilj u kojem je subjekt integrisanja BiH, a ne njeni entiteti.

Šta je SSP?

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) je instrument kojim se obezbjeđuju formalni mehanizmi i usaglašena mjerila koje EU omogućavaju da zajedno sa BiH radi na njenom približavanju standardima Evropske unije. Od potpisivanja SSP-a, institucije BiH su obavezne osigurati da se postojeći i budući zakoni postepeno usklađuju s pravnom stečevinom EU (acquis). Institucije BiH su obavezne osigurati i da se postojeći i budući zakonski propisi ispravno primjenjuju i poštuju.

Važnost potpisivanja SSP-a

  • Postepeno uspostavljanje zone slobodne trgovine
  • Baza za implementaciju pristupnog procesa
  • Izgradnja zajedničkih političkih i ekonomskih ciljeva
  • Ohrabrenje i stimulisanje regionalne saradnje
  • Poticaj socijalnim, pravnim i drugim reformama
  • Priprema zemlje za članstvo
  • Lakši pristup evropskim fondovima

Ključni događaji u odnosima BiH i EU

  • maj 1999. Započeo proces stabilizacije i pridruživanja, koji nudi jasnu mogućnost integracije za BiH u EU.
  • jun 1999. Pokrenute aktivnosti Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, kojem je strateški cilj stabilizacija putem približavanja regije integracijama.
  • ljeto 2000. Uveden bescarinski pristup proizvoda iz BiH unutrašnjem tržištu EU (Autonomus Trade Measure - ATM).
  • mart 2003. Počeo rad na Studiji izvodljivosti. EK uručila Savjetu ministara upitnik od 346 pitanja iz oblasti ekonomskog i političkog uređenja.
  • novembar 2003. EK usvojila ocjenu Studije izvodljivosti, koja je identifikovala 16 prioritetnih oblasti za suštinski reformski napredak.
  • novembar 2005. U Sarajevu zvanično pokrenuti pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
  • januar 2007. Uspostavljen instrument pretpristupne pomoći (IPA), namijenjen za sve pretpristupne aktivnosti koje finansira EK
  • decembar 2007. Parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i EU.
  • jun 2008. Potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.
  • jul 2008. Prvog jula stupio na snagu Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima.
  • jun 2011. Održan prvi strukturalni dijalog o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.
  • jun 2012. Održan prvi dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja, BiH uručena "mapa puta" za zahtjev za članstvo u EU.
  • jul 2013. Republika Hrvatska postala 28. članica EU, BiH prvi put ima granicu s jednom državom članicom Unije.
  • januar 2014. EU uspostavila novi Instrument pretpristupne pomoći IPA II za period 2014 - 2020.
  • april 2015. Savjet EU usvojio odluku o zaključenju SSP-a sa BiH, sporazum stupa na snagu 1. juna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije