BiH

BiH uspješna u kontroli naoružanja

BiH uspješna u kontroli naoružanja
BiH uspješna u kontroli naoružanja

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja i radu Subregionalne konsultativne komisije u 2014. godini.

Cilj sporazuma je uvođenje mjera za regionalnu stabilizaciju i kontrolu naoružanja neophodnu za stvaranje stabilnog mira u regiji, uspostavljanje novih oblika saradnje na području bezbjednosti usmjerenih na stvaranje transparentnosti i povjerenja i postizanje uravnoteženih i stabilnih nivoa odbrambene sile. Svi relevantni faktori su, stoji u izvještaju, ocijenili da BiH kao i ostale strane u sporazumu uspješno i profesionalno realizuju sve obaveze koje proizlaze iz sporazuma.

BiH je u 2014. godini uspješno realizovala sve obaveze u skladu s odredbama sporazuma i Akcionim planom, što predstavlja konkretan doprinos u procesu izgradnje povjerenja, bezbjednosti, jačanja stabilnosti i saradnje u regionu. Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Republike Slovenije upućen članovima Predsjedništva BiH za posjetu Republici Sloveniji 23. marta i podržalo kandidaturu Republike Austrije, odnosno grada Beča, za sjedište Sekretarijata Sporazuma o trgovini oružjem (ATT).

Na sjednici su donesene odluke o prihvatanju Dopune 2 Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije, koji se odnosi na horizontalni program o nuklearnoj bezbjednosti i zaštiti od zračenja u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2011. godinu i Sporazuma o uspostavljanju međunarodne organizacije ST-EP.

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Australije o socijalnom osiguranju, a usvojen je i Izvještaj Ministarstva pravde BiH o radu Komisije za pomilovanje za period januar - decembar 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije