BiH

BiH zbog nemara izgubila osam miliona

BiH zbog nemara izgubila osam miliona
BiH zbog nemara izgubila osam miliona

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je u prošloj godini izgubila osam miliona KM po osnovu sudskih presuda koje 74 institucije BiH nisu ispoštovale, a koje se uglavnom odnose na radno-pravni status zaposlenih u institucijama BiH, ali i iz domena javnih nabavki.

Posebna zamjerka nekih članova Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH odnosila se na to što revizori kod Ministarstva odbrane BiH, koje je jedan od najvećih budžetskih korisnika, 35 miliona KM za javne nabavke za koje su uočili nedostatke nisu ocijenili mišljenjem s rezervom, nego su to posebno odvojili i samo skrenuli pažnju, a  Agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH su zbog 60.000 KM iz domena javnih nabavki, a za koje su uočili nedostatke, dali mišljenje s rezervom.

Istaknuto je da su šest institucija koje su dobile mišljenje s rezervom u toku finansijske revizije - Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH,  Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, najveći budžetski korisnici i troše 53 odsto budžeta institucija BiH. Parlamentarci upozoravaju da je proces javnih nabavki  i nepostojanje interne revizije najveći problem ovih šest institucija koje već godinama dobijaju mišljenje s rezervom.

Jasmin Pilica, zamjenik glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH, iznio je podatak da je stepen realizacije preporuka 55 do 60 posto, dodajući da bi se implementacijom upravo sistemskih preporuka otklonile mogućnosti da se ne poštuju i pojedinačne preporuke.

"Ured nije represivni organ i nemamo mogućnost izricanja sankcija",  podvukao je Pilica, dodajući da su veliki gubici institucija BiH  kada su u pitanju sudske presude, te da je veći broj preporuka iz radno-pravnog statusa te zbog javnih nabavki.

Salko Sokolović (SDA), član Komisije, ističe da BiH gubi veliki novac i kada je u pitanju dio sredstava koja na jedinstveni račun institucija treba da budu uplaćena od prometa avio-saobraćaja, posebno onog dijela neba koje kontroliše BiH.

"U 2014. godini izgubili smo dva miliona KM, a u 2015. godini to je skoro četiri miliona KM, a koliko će to biti u ovoj, ne smijem ni da mislim", rekao je Sokolović.

Dušanka Majkić (SNSD), član Komisije, ocijenila je da revizija u izvještajima za ovih šest institucija bilježi blagi napredak, a da nijednog argumenta za to nema.

"Javne nabavke koje su nekada bile osnov za mišljenje s rezervom, sada su izvučene iz tog konteksta i stavljene pod oznaku skretanje pažnje", kazala je Majkićeva te potcrtala kako nema gotovo nijedne javne nabavke u Ministarstvu odbrane BiH da je urađena po zakonu.

Dodaje da se u ovom ministarstvu već godinama ista situacija ponavlja kada su u pitanju interne kontrole, finansijska disciplina, pitanje imovine pokretne i nepokretne, knjiženja, otpis sredstava bez dovoljnih argumenata.

"Otpisuju se sredstva, a bez odgovarajuće odluke  kojom se to  sve pokriva", kaže Majkićeva, koja naglašava da  je parlament  ključni partner revizije.

"Kad parlament promijeni način djelovanja i kad bude zahtijevao odgovornost onog ko dobija takva revizorska mišljenja, onda će stvari početi da se mijenjaju. Dok se to krije  i dok samo usvaja revizorske izvještaje, sve je to bacanje para i nemamo ništa od toga", zaključila je Majkićeva.

Izjave

Jasmin Pilica: "Ured nije represivni organ, nemamo mogućnost izricanja sankcija."

 


Salko Sokolović: "Prošle godine institucije BiH izgubile blizu četiri miliona KM zbog neuplaćivanja sredstava od zračnog prometa."

 

Dušanka Majkić: "Nema nijedne nabavke u Ministarstvu odbrane BiH koja je urađena po zakonu."

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije