BiH

Bilal Bosnić izlazi pred sudije

Bilal Bosnić izlazi pred sudije
Bilal Bosnić izlazi pred sudije

SARAJEVO - U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje Huseinu Bosniću, poznatiji kao Bilal Bosnić, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Tužilac Dubravko Čampara najavio je da će za sutrašnji nastavak suđenja dostaviti nekoliko dodatnih materijalnih dokaza, i da će u dokaznom postupku izvesti četiri svjedoka.

Branilac optuženog Adil Lozo rekao je da će do sutra imati odgovor da li će Vijeće muftija spremiti ekspertizu o islamskim naukama, koju je zatražio od Fakulteta islamskih nauka. 

Tužilaštvo BiH tereti Bosnića da je 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selafijske zajednice organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama. 

Bosnić je optužen za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Na ročištu održanom 1. jula, prvi svjedok odbrane je izjavio da se Bosnićeva predavanja i poruke "ne razlikuju od predavanja imama u sarajevskim džamijama i poglavara Islamske zajednice", te dodao   da "Bosnić u ime Alaha širi islam".

Drugi svjedok je tvrdio da Bosnić nije odgovoran za odlazak njegovog brata u Siriju.

Nastavak sutrašnjeg suđenja zakazan je za 13.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije