BiH

Birača će biti više od popisanih?

Birača će biti više od popisanih?
Birača će biti više od popisanih?

SARAJEVO - Broj birača približava se tome da premaši ukupan broj popisanih stanovnika i tu nešto ne štima, te je neophodno sa drugim institucijama napraviti analizu i predložiti mjere kako bi se vratio integritet centralnom biračkom spisku, kazao je u četvrtak Branko Petrić, član Centralne izborne komisije BiH, nakon sjednice ovog tijela

Ipak, na ovome bi moglo biti rađeno tek nakon lokalnih izbora zakazanih za 2. oktobar.

"Svake godine se povećava broj glasača. U procesu smo u kom birački spisak raste kao da ste mu dali sredstvo za rast. Za dvije godine imamo 70.000 glasača više, a sa druge strane u demografskoj smo defanzivi i manje od 30.000 građana godišnje postaje punoljetno. Tu nešto ne štima. Imamo 17.000 novih glasača od dana raspisivanja izbora do danas. Negdje je broj glasača veći od broja popisanih. Nešto tu nije u redu", rekao je juče Petrić, predloživši da se nakon izbora inicira formiranje grupe koju će činiti predstavnici CIK-a, institucije zadužene za statistiku, IDDEEA i drugi.

"Možda je sve regularno, ali treba vidjeti odakle to. Ko je to bio bez dokumenata u BiH. Približavamo se broju popisanih, a popisani su i oni koji su ikada hodili ovom zemljom i oni koji nosu kročili u nju", dodao je Petrić.

Odgovarajući na pitanje o tome da je skoro 400 umrlih osoba u Stocu na biračkom spisku, rekao je da nismo jedini koji imamo problema, navodeći primjer Makedonije, te da treba napraviti analizu da bi se izbjegli problemi.

"Mi smo 2006. godine prešli na sistem pasivne registracije, oslonili se na druge, ali zadnjih deset godina se nešto iskrivilo", kazao je Petrić.

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije nevladinih organizacija "Pod lupom", koja je osnovana radi građanskog, nestranačkog posmatranja izbora, istakao je da ne štima ili broj građana koji su popisani, jer mnogi nisu popisani, ili se nešto dešava sa civilnim registrom građana koji su napunili 18 godina, a time i sa centralnim biračkim spiskom. Dodao je i da postoje centri za registraciju birača po opštinama i da neko očito ne radi svoj posao.

"Uvijek će biti mrtvih na centralnom biračkom spisku. Ne možete zaustaviti umiranje ljudi. Problem je zašto dio izborne administracije falsifikuje potpise čovjeka koji je mrtav. Nešto nije u redu s izbornom administracijom", rekao je Šehić.

Kada je u pitanju slučaj u Stocu, Šehić kaže da je tu problem pak s nedostavljanjem podataka o umrlima iz općinskog matičnog ureda u civilni registar.

"Ako se utvrdi da matični ured nije dostavio podatke, treba neko tu da krivično odgovara najmanje za nesavjesno vršenje službe", stava je Šehić.

Demograf Stevo Pašalić ističe da ispada da u BiH gotovo i nema maloljetnih, te da niko ne pročišćava biračke spiskove.

Temeljnu analizu podržava i Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a, dodavši da je CIK na jedan način odgovoran za integritet centralnog biračkog spiska, a da su druge institucije, kao što su MUP-ovi i IDDEEA, nadležni za ažuriranje.

"Ne mogu komentarisati zašto smo došli do disproporcije", istakao je Šantić i dodao da se mora utvrditi da je centralni birački spisak odraz pravog stanja.

Ukupno 3.263.906 birača u i van BiH

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju centralnog biračkog spiska za lokalne izbore 2016. godine i objavljivanju broja birača za svaku izbornu jedinicu.

Po odluci, ukupno je 3.263.906 birača za lokalne izbore, koji će biti održani 2. oktobra. Od toga, birača izvan BiH ima 65.398, od čega u diplomatsko-konzularnim predstavništvima glasa 287 osoba, a ostalo putem pošte. Broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 8.946, a raseljenih koji glasaju lično je 12.005. Redovnih birača time ima 3.177.557.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije