BiH

Borci pozvali Bosića da reaguje

Borci pozvali Bosića da reaguje
Borci pozvali Bosića da reaguje

DOBOJ - Dobojska Boračka organizacija zatražila je od predsjednika SDS-a Mladena Bosića da lično utiče na poništenje sramne odluke o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta, kao i na ispunjavanje ostalih zahtjeva ove boračke organizacije.

"Ne želeći da naši opravdani zahtjevi dobiju bilo kakvu političku konotaciju i smatrajući da politika koju provodi Obren Petrović nije politika SDS-a, iako se on predstavlja gradonačelnikom u ime te političke partije, tražimo da kao predsjednik SDS-a lično utičete na poništenje sramne odluke i na ispunjavanje zahtjeva Gradske boračke organizacije", navodi se u pismu upućenom Bosiću.

Borci su izrazili uvjerenje da je Bosić upoznat o posljednjim dešavanjima u Doboju i problemima sa kojima se susreće boračka populacija, što je, kako su istakli, posljedica potpuno dezorijentisanog ponašanja gradonačelnika Doboja i grupe odbornika "njegovih poslušnika".

"U zadnje vrijeme, gotovo svaka odluka pomenutih vrijeđa, ponižava i izaziva gnjev kod porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, učesnika Odbrambeno-otadžbinskog rata i svih građana Doboja", ističe se u pismu upućenom Bosiću.

Navodeći neke od, kako kažu, katastrofalnih, antipatriotskih i antimoralnih odluka gradske vlasti, Boračka organizacija Doboja je podsjetila da je odlukom Vlade Republike Srpske od 7. marta 2007. godine Dom vojske bez naknade dat opštini Doboj uz obavezu da dio prostora da na korišćenje Boračkoj organizaciji.

"Tadašnji načelnik, a sada gradonačelnik Obren Petrović ne samo da nije ispoštovao tu odluku, već je iz Doma vojske iselio Spomen sobu u kojoj se nalazilo više od 1.800 slika poginulih boraca i razni drugi eksponati koji su predstavljali lik i djelo srpskog borca. Sada se te slike i eksponati na žalost, bruku i sramotu prebacuju od kontejnera do kontejnera, od podruma do podruma, tako da za dobar dio više niko i ne zna gdje se nalazi", istakli su borci.

Oni su podsjetili da Doboj jedini nema centralno spomen obilježje, iako nosi epitet "Grad heroj" za čiju odbranu je živote dalo više od 2.000 boraca i u kojem je poginulo više od 200 civila.

"Početkom marta ove godine Obren Petrović je, po ko zna čijem pozivu, boravio u Turskoj, gdje je naš 'Grad heroj' koji se nalazi u Republici Srpskoj, u Evropi, u kojem je većinsko srpsko stanovništvo, sa svojim jezikom, kulturom, istorijom... učlanio u zajednicu opština turskog svijeta, gdje se u preambuli te neoosmanske organizacije navodi da okuplja gradove i opštine koje povezuje geografska, kulturna, istorijska i religijska bliskost", ističe se u pismu Bosiću.

Takvu odluku, ističu borci, nažalost su potvrdili i "poslušnici Obrena Petrovića u gradskoj Skupštini".

"U donošenju bilo kakvih odluka u vezi sa boračkom populacijom Obren Petrović u potpunosti zaobilazi Boračku organizaciju Doboj, a samovoljno i nezakonito ne poštuje odredbe u budžetu prema Boračkoj organizaciji, donesenom od gradske Skupštine", zaključuje se u pismu, koje je Bosiću uputila Boračka organizacija Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije