BiH

Borci ugradili živote u temelje RS

Borci ugradili živote u temelje RS
Borci ugradili živote u temelje RS

BANJALUKA, FOČA - Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomenike poginulih srpskih boraca danas je u RS obilježen Dan nestalih i poginulih u prošlom ratu.

U Banjaluci je služen parastos u hramu Svete trojice i položeni su vijenaci na spomenik poginulim borcima na groblju "Sveti Pantelija", kao i na spomen-kosturnici i spomeniku 12 beba na Novom groblju u Banjaluci.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, poručio je, odajući poštu nestalima i poginulima, da RS nikada neće i ne smije zaboraviti srpske borce koji su ugradili svoje živote u njene temelje.

"Republika Srpska izražava najveću zahvalnost poginulim srpskim borcima za njihovu ogromnu žrtvu za RS, miran i slobodan život naroda", istakao je Đokić.

On je podsjetio da je 23.000 boraca Vojske RS i pripadnika policije dalo svoje živote, da je više od 10.000 civila nastradalo, ali i da se nažalost još traga za 1.678 vojnika i civila.

"Borba poginulih boraca nije bila uzaludna, jer danas imamo RS i vjeru naroda da je ona trajna kategorija", rekao je Đokić.

On je istakao nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica u BiH, od čijeg osnivanja, kako kaže, proces intenzivne potrage prestaje i počinje segregacija srpskih žrtava.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, izjavio je da u BiH danas ima onih koji čine zločin poslije zločina, jer kriju posmrtne ostatke najmilijih i ne dozvoljavaju da se dođe do istine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije