BiH

Borenović: BiH u ozbiljnijoj fazi evrointegracija

Borenović: BiH u ozbiljnijoj fazi evrointegracija
Borenović: BiH u ozbiljnijoj fazi evrointegracija

BANJALUKA - Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da BiH, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ulazi u novu, ozbiljniju fazu evrointegracija.

Borenović je rekao da je mogućnost korištenja EU fondova potrebno učiniti efikasnijom da bi građani Republike Srpske i BiH u kratkom roku osjetili korist od procesa pridruživanja. 

"Potrebno je intenzivno raditi na približavanju evropskih ideja i vrijednosti građanima Srpske i BiH, a posebno mladima", istakao je Borenović nakon sastanka sa njemačkim poslanicima u Berlinu. 

Poslanici njemačkog parlamenta pružili su punu podršku evropskom putu BiH i istakli značajnu ulogu svih nivoa vlasti - Republike Srpske, Federacije BiH i BiH u provođenju reformi, te pozdravili potpisivanje izjave o evropskoj budućnosti BiH, saopšteno je iz PDP-a. 

Poslanici vladajuće stranke CDU smatraju da ne treba vremenski ograničavati proces proširenja i da je EU otvorena za nove članice koje treba da provedu reforme, dostignu određene evropske standarde i harmonizuju domaće zakonodavstvo sa pravnim sistemom EU. 

Oni su naglasili da "teške teme" ne smiju da opterećuju vladajuće strukture u BiH i da se treba fokusirati na ekonomske i socijalne reforme, te borbu protiv korupcije i kriminala.

Delegacija PDP-a, koju osim Borenovića čini i član Glavnog odbora stranke Diana Čekić, u odvojenim susretima razgovarala je u Berlinu sa predsjedavajućim Komisije za ljudska prava Bundestaga Mihaelom Brandom i članovima komisije za spoljna i evropska pitanja Torsten Frajem i Mihaelom Vizom o evropskoj budućnost BiH i neophodnosti provođenja reformi.

Borenović i Čekićeva posjetili su i centralu CDU i Akademiju "Konrad Adenauer Štiftung" gdje su razgovarali sa zvaničnicima zaduženim za strategije, edukaciju i kreiranje ekonomsko-socijalnih politika, a obišli su i pokrajinski parlament Bradenburg, kao i predstavništvo pokrajine Hesen u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije