BiH

Reakcije iz Srpske na Inckovu izjavu: Zgroženi smo

Reakcije iz Srpske na Inckovu izjavu: Zgroženi smo
Reakcije iz Srpske na Inckovu izjavu: Zgroženi smo

BANJALUKA - Šokirani smo zatrašujućom izjavom visokog predstvanika u BiH Veletina Incka u kojoj je uporedio Republiku Srpsku (RS) sa NDH, izjavio je danas predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović i pozvao Incka da se hitno izvini građanima RS.

Ocjenjujući da je Inckovo poređenje “vrlo opasno i za svaku osudu“, Borenović je rekao da to čini visoki predstavnik međunarode zajednice u BiH, koji treba da garantuje provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da štiti i RS i BiH.

Borenović je ukazao da je RS međunarodno priznata i da je potpuno neprihvatljivo da je Incko poredi sa “fašističkom NDH“.

- Zgroženi smo izjavom Incka, koja je krajnje nekorektna i za svaku osudu i tražimo da se pod hitno izvini građanima RS. Nikada nećemo dozvoliti da o RS tako govori i poredi sa zločinačkom NDH. Visoki predstavnik je ovim pokazao da se potpuno izgubio u provođenju svog mandata, umjesto da utiče na stabilizaciju prilika u BiH, koja ima dvoentitetsko uređenje – rekao je predsednik PDP.

Ponovio je da se 9. januar slavi 25 godina kao “Dan RS“, koja je međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je da bi zbog 9. januara nekom moglo pasti na pamet da slavi dan osnivanja NDH.

Boračka organizacija RS: Incko se treba izviniti srpskom narodu

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) istakla je da izjava visokog predstavnika Valentina Incka u kojoj je uporedio 9. januar, dan RS sa 10. aprilom, danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH), predstavlja "tešku uvredu za srpski narod i borce, kao i za sve srpske žrtve iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Drugog svjetskog rata koje su u najvećem procentu stradale upravo od NDH".

- Tražimo da se Incko odmah izvini srpskom narodu, a u suprotnom, ako to izostane, tražimo od institucija Republike Srpske i predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima BiH da izađu sa jedinstvenim stavom u vezi sa ovim pitanjem i zatraže hitan odlazak Incka iz BiH - saopšteno je iz BORS-a, prenosi Srna.

Podsjećamo, Valentin Incko je danas za Faktor izjavio da ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar, onda bi neki mogli da se dosjete da slave i 10. april, dan kada je osnovana NDH.

SDS: Uvredljiv i politički bezobrazan istup Valentina Incka

Srpska demokratska stranka /SDS/ ocijenila je izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u kojoj Republiku Srpsku poredio sa zločinačkom državnom tvorevinom NDH, kao neprihvatljivo, uvredljivo i politički bezobrazno istupanje u javnosti osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu i koja je zadužena za očuvanje mira i stabilnosti u BiH.

SDS pita Incka da li je iz neznanja i nepoznavanja istorijskih činjenica uporedio dan međunarodno-pravno priznatog subjekta kao što je Republika Srpska sa danom osnivanja zločinačke tvorevine kao što je NDH.

U saopštenju SDS postavlja pitanje međunarodnoj zajednici u BiH da li je uloga visokog predstavnika sprovođenje mira i civilnog aspekta mirovnog rješenja, kao što piše u Aneksu 10, ili raspirivanje mržnje i nepovjerenja među narodima u BiH, revitalizacija istorije i podsjećanje srpskog naroda na strašne golgote koje je preživio od NDH.

Iz ove stranke podsjećaju visokog predstavnika da su "teror i zločini NDH ne samo prema Srbima, već i prema Jevrejima i Romima, nezabilježeni u istoriji Drugog svjetskog rata".

U saopštenju su navedeni i značaj i žrtva koje je srpski narod dao u borbi protiv fašizma tokom Drugog svjetskog rata, u kojoj je samo u jasenovačkim stratištima stradalo 700.000 Srba, od čega 75.000 djece mlađe od 14 godina.

SDS je pozvao Incka da nađe slobodno vrijeme i pročita šta je svojevremeno Herman Nojbaher, specijalni izaslanik Trećeg Rajha za Balkan, napisao u svojim memoarima.

"Imajući u vidu da je Nojbaher Austrijanac, vjerujemo da će ta činjenica posebno inspirisati visokog predstavnika u BiH da ubuduće i ne pomisli da Republiku Srpsku poredi sa NDH", saopšteno je iz SDS-a.

Mitrović: Tražićemo opoziv visokog predstavnika za BiH

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, zbog vrijeđanja srpskih žrtava rata i srpskog naroda, uputiće otvoreno pismo Savjetu za sprovođenje mira u BiH (PIK) u kojem će tražiti opoziv visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, izjavio je predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

"Poređenjem Dana Republike Srpske sa danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uvrijedio je srpske žrtve rata i srpski narod, zbog čega više ne može da obavlja navedenu funkciju", rekao je Mitrović Srni.

Mitrović kaže da je "veoma simptomatično" da je Incko takvu izjavu dao nakon istupa bošnjačkih udruženja u vezi sa obilježavanjem 9. januara - Dana Republike Srpske, što dokazuje da je visoki predstavnik bio u dogovoru sa udruženjima.

"Ovdje je riječ o organizovanoj harangi na srpski narod i na taj način Incko pravi razliku među žrtvama rata, zbog čega više ne zaslužuje da obavnja funkciju visokog predstavnika", zaključio je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije