BiH

Borenović: Odluka Ustavnog suda o poništavanju referenduma nepotrebna

Borenović: Odluka Ustavnog suda o poništavanju referenduma nepotrebna
Borenović: Odluka Ustavnog suda o poništavanju referenduma nepotrebna

BANJALUKA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike Srpske nepotrebna i da treba sve učiniti da odluke u ovom sudu donose domaće sudije konsenzusom, a ne preglasavanjem.

Borenović je izjavio da se Ustavni sud, kao i neki drugi sudovi u BiH, više bave pitanjima koja nisu u vezi sa osnovnim životnim problemima građana i kriminalom koji parališe život u zemlji.

On smatra da za budućnost BiH nije dobro to što se u Ustavnom sudu BiH odluke donose preglasavanjem.

Borenović je istakao da je važno obezbijediti da se u Ustavnom sudu BiH odluke donose konsenzusom, jer je to najvažnija vrijednost na kojoj treba da počiva BiH.

"Svjesni smo činjenice da bilo kakav zakon u parlamentarnoj proceduri ne može proći bez saglasnosti tri konstitutivna naroda i oba entiteta u skladu sa Ustavom. Smatram da u jednom stabilnom političkom okviru treba da tragamo za rješenjem po kojem će u Ustavnom sudu sjediti domaći ljudi i odluke se donositi konsenzusom, jer je to jedan od važnih uslova da bi bili dio EU", zaključio je Borenović.

Ustavni sud BiH juče je donio odluku kojom je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra u Republici Srpskoj zato što je referendum sproveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije