BiH

Borenović: Sporazum uspostavio pravila ponašanja u BiH

Borenović: Sporazum uspostavio pravila ponašanja u BiH
Foto: N.N. | Borenović: Sporazum uspostavio pravila ponašanja u BiH

BANJALUKA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je Srni da je Dejtonski mirovni sporazum uspostavio pravila ponašanja i funkcionisanja BiH u kojoj je Republika Srpska jedan od dva ravnopravna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstitutivna naroda.

Borenović je istakao da je najviša vrijednost Dejtonskog sporazuma to što je dao okvir u kojem se svi moraju ponašati jednako i gdje ne smije nijedan narod biti iznad druga dva, niti neko smije biti preglasavan ili majorizovan.

"Republika Srpska ima jasne mehanizme zaštite, nadležnosti koje treba da se poštuju i mogućnosti da kreira budućnost po mjeri naroda koji žive u Srpskoj i BiH", rekao je Borenović.

On je poručio da Dejtonski sporazum treba čuvati kao najvažniju tekovinu BiH u kojoj je moguće graditi odnose ukoliko će jedni druge poštovati.

Borenović je naglasio da treba insistirati na sprovođenju Dejtonskog sporazuma u punom obliku.

"Apsolutno sam protiv bilo kakvog novog Dejtona. Postojeći Dejtonski sporazum je dobar, dovoljno širok okvir, unutar kojeg se mogu praviti dogovori", istakao je Borenović.

On je dodao da još postoje političke strukture koje žive u iluziji da je u BiH moguće praviti odnose na način da bi jedni bili u povoljnijem položaju u odnosu na ostale narode.

"To je neprihvatljivo, nemoguće i ne može biti instrument za funkcionisanje BiH", zaključio je Borenović.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu 21. novembra 1995. godine parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provedbu i funkcionisanje države nastale međunarodnim ugovorom.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije