BiH

Borenović: Želi se manipulisati rezultatima popisa

Borenović: Želi se manipulisati rezultatima popisa
Borenović: Želi se manipulisati rezultatima popisa

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović informisao je Političku skupštinu Evropske narodne partije (ENP) da je u BiH došlo do određenih političkih turbulencija izazvanih donošenjem odluke o objavi popisa, bez saglasnosti svih političkih faktora.

Borenović je pojasnio da se želi manipulisati rezultatima popisa, odnosno da mogu biti objavljeni netačni rezultati, čime bi vještački bio povećan broj popisanih za 200.000 nerezidenata, uglavnom Bošnjaka, a to bi činilo više od pet odsto ukupnog broja stanovnika.

"Ponovio sam da je loše što su se posljednjih nekoliko dana lideri vjerskih zajednica, katoličke i islamske, neprimjereno obraćali i vrijeđali pripadnike srpskog naroda. To ne bi trebalo da bude praksa u narednom periodu", rekao je Borenović.

On je dodao da se njihove izjave mogu uporediti sa govorom mržnje, te da se na ovaj način situacija u BiH politički komplikuje sa tendencijom stvaranja nepovjerenja između političkih struktura.

Borenović je naglasio da je važno da kolege iz EU budu upoznate sa dešavanjima u BiH da se u narednom periodu, na putu BiH u Uniju, ne bi dešavalo donošenje odluka preglasavanjem.

On je dodao da se Partija demokratskog progresa uvijek zalagala za princip donošenja odluka konsenzusom sva tri kontitutivna naroda i uz učešće oba entiteta u BiH.

"Smatramo da treba ohrabriti sve političke elite, posebno one koje pripadaju većinski Islamskoj zajednici, da je potrebno hrabrije i snažnije uključiti se u borbu protiv terorizma, najveće bezbjedonosne prijetnje savremenog društva, bez bilo kakvih predrasuda u kojem sve bezbjedonosne strukture treba da ostvare punu saradnju zajedno sa političkim, medijskim, obrazovnim, lokalnim i drugim institucionalnim zajednicama", kaže Borenović.

Na Političkoj skupštini ENP-a bilo je riječi o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Evropi i svijetu, prije svega migranstkoj krizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije