BiH

Bosanski džihad u Siriji: U svojoj vjeri, na tuđoj zemlji

Bosanski džihad u Siriji: U svojoj vjeri, na tuđoj zemlji
Bosanski džihad u Siriji: U svojoj vjeri, na tuđoj zemlji

Sarajlija Elmedin Velić, koji je prošlog mjeseca poginuo na sirijskom ratištu u dvadesetoj godini života, bio je pripadnik odreda Jaysh Muhamed Qa'atiba čiji je emir (vođa) Bajro Ikanović, osuđeni terorista i odbjegli predvodnik vehabijske zajedice u Hadžićima.

Iako je u Siriju otišao početkom godine, Ikanović je za kratko vrijeme uspio zadobiti povjerenje zapovjednika jedinice Jaysh al-Ansar al Mujaheed, najbrojnije i najmilitantnije formacije islamskog fronta Al Nusrah (a zapravo ispostave Al Qaide), koji su ga postavili za emira odreda u kojem ratuju mahom selefije s Balkana.

Ikanovićev je zamjenik Mirza Ganić uz Novog Pazara, njihovi su suborci uglavnom pristigli iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije i sa Kosova, ali ima i dobrovoljaca iz kavkaskih zemalja. Sjedište im se nalazi u gradu Azazu, četrdesetak kilometara udaljenom od Alepa, uz granicu sa Turskom, gdje se u posljednjih mjesec dana stvara nova kolonija balkanskih mudžahida, koji su u ratni plijen dograbili imovinu protjeranih i izbjeglih Sirijaca.

Najprije su Bajro Ikanović i Mirza Ganić štab odreda Jaysh Muhamed Qa'atiba smjestili u veleljepnu vilu, koju su prethodno „oslobodili“ od dotadašnjeg vlasnika, visokopozicioniranog člana Sirijskog prijelaznog vijeća. Kuća ima vlastiti izvor vode, luksuzno je opremljena, između ostalog, u dvorištu se nalazi i bazen.

Budući da je osvajanje područja na sjeverozapadu Sirije pratilo i protjerivanje domicilnog stanovništva, novopristiglim su džihad ratnicima ponuđene njihove prazne kuće i imanja. No, uvjet za „rješavanje“ stambenog problema bio je da mudžahedini imaju obitelji, zbog čega su se u posljednjih mjesec dana dali u potragu za ženama.

Među prvima se šerijatski oženio emir Bajro Ikanović, koji je našao čak dvije mladenke - obje su porijeklom s Kavkaza. Ikanović je, inače, u Hadžićima ostavio suprugu, sa kojom ima i djecu, a na nove brakove se odlučio jer njegova žena nije željela otići u Siriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije