BiH

Bosansko Grahovo: Istraga o uzroku nedavnog požara

 Bosansko Grahovo: Istraga o uzroku nedavnog požara
Bosansko Grahovo: Istraga o uzroku nedavnog požara

Požar koji je protekle sedmice zahvatio područje oko Bosanskog Grahova pokazao je slabu organizaciju protupožarne i civilne zaštite, lošu komunikaciju i opremljenost pojedinih opština, puno praznina u sistemu prebacivanje nadležnosti i gotovo nikakav sistem osmatranja i javljanja, saopšteno je sa današnje sjednice Vlade Hercegbosanske županije.

Među tačkama dnevnog reda članovi Vlade značajan dio vremena posvetili su upravo razmatranju Informacije o prostornom požaru u Bosanskom Grahovu i problemima funkcioniranja vatrogastva i protivpožarne zaštite u Hercegbosanskoj županiji.

Osim spomenutih nedostataka, ispostavilo se da u tom sistemu ne postoji nadzor županijske Uprave za civilnu zaštitu nad istim sistemom na lokalnom nivou, te da ne postoji koordinacija unutar cijelog sistema.

Ministar MUP-a Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević iznosio je prijedloge rješavanja problema sistema veze unutar županijske Civilne zaštite i posebno naglasio kako će ubuduće biti vođena istraga o uzrocima svakog požara u županiji.

Zaključeno je, među ostalim, da Uprava za civilnu zaštitu Hercegbosanske županije pripremi način suradnje s opštinama u mobiliziranju materijalno-tehničkih sredstava i ljudskih potencijala u gašenju budućih mogućih požara i da se krene u izradu županijskog Zakona o civilnoj zaštiti.

Tokom rasprave predstavnici Uprave za civilnu zaštitu Hercegbosanske županije istaknuli su podatak da je nacrt Zakona o civilnoj zaštiti Hercegbosanske županije urađen 2010. godine i da nije do danas prošao potrebitu zakonsku proceduru.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije