BiH

Bosić: Lagumdžijin čin opasan presedan

Bosić: Lagumdžijin čin opasan presedan
Bosić: Lagumdžijin čin opasan presedan

BANJALUKA - Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da je čin ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije u vezi sa glasanjem o Rezoluciji u Siriji opasan presedan koji može poslužiti za podsticanje prakse prema kojoj bi predsjedavajući Predsjedništva BiH iznosio mišljenje koje nije usaglašeno sa ostalim članovima.

"To je cilj Bošnjaka, da imaju jednog predsjednika", ocijenio je Bosić.

On je poručio da će tražiti od srpskih predstavnika u organima BiH da analiziraju kako je došlo do slanja instrukcije predstavniku BiH u UN o glasanju o Rezoluciji o Siriji.

"Rezolucija o Siriji nije sporna i ne predstavlja problem, ali je sporno to što se na ovaj način uzurpiraju ingerencije Predsjedništva BiH, koje je zloupotrijebio Lagumdžija u dogovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem", rekao je Bosić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da predstavnici Republike Srpske moraju da analiziraju kako je došlo do toga, smatrajući da je to prebacivanje krize iz Federacije u Srpsku, "što se ne smije dozvoliti".

Bosić je dodao da će SDS tražiti da se u Savjetu ministara vrati stari način, da se biraju ministri i dva zamjenika u svim ministarstvima koji bi razvnopravno donosili odluke, čime se vraća ravnopravnost naroda pri odlučivanju.

On je dodao da je na današnjem sastanku sa liderom SNSD-a Milorad Dodikom, kome je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, zaključeno da Izetbegović ne može istupati u javnosti samostalno, bez ostala dva člana Predsjedništva.

"Smatram da se ova situacija mora brzo riješiti, kako bi Ministarstvo inostranih poslova i Predsjedništvo BiH radili prema Ustavu", poručio je Bosić.

Predstavnik BiH je tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podržao rezoluciju o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija i kojom se izražava otvorena podrška oružanoj pobuni protiv vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Instrukciju da glasa za rezoluciju dobio je iz kabineta ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, na osnovu sugestije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije