BiH

Bosić: Na bošnjačkim strankama je da odluče hoće li nastaviti politiku konflikata

Bosić: Na bošnjačkim strankama je da odluče hoće li nastaviti politiku konflikata
Bosić: Na bošnjačkim strankama je da odluče hoće li nastaviti politiku konflikata

SARAJEVO - Pozicija SDS-a je da želi da uđe u novi Savjet ministara, odnosno u vlast na nivou Bosne i Hercegovine, i ovdje se stvari lome na principu hoće li, u stvari, ostati isti princip vlasti, odnosno, hoće li Dodik, uz Čovića, biti dominantan u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i u Savjetu ministara.

Ovo je danas, gostujući u emisiji "Danas" Radija Bosne i Hercegovine, izjavio predsjednik SDS-a Mladen Bosić na pitanje novinara kakva je pozicija ove stranke u pregovorima oko formiranja vlasti na državnom nivou, saopšteno je iz ove medijske kuće.

"To je osovina koja je bila dominantna u prethodnom periodu i koja je diktirala stvari, odnosno, diktirala političku krizu. Ja razumijem zašto Čović insistira da mora biti Dodik taj koji će biti u ime Republike Srpske u vlasti, jer jednostavno on ima politički dogovor sa Dodikom da guraju zajedno projekat koji dominantno drži Čović kao svoju političku platformu oko budućih promjena Dejtonskog sporazuma i rješavanja pitanja Hrvata. Naša pozicija je drugačija. Mi smatramo da u tom slučaju ne treba stajati ni na stranu Hrvata, ni na stranu Bošnjaka, nego pokušati naći dogovor koji je prihvatljiv za sve", rekao je Bosić.

Znači, dodao je, tu će dominantno odlučivati bošnjačke političke stranke, odnosno stranke iz Federacije koje nisu HDZ, o tome da li će dopustiti da i u budućoj vlasti osovina Dodik - Čović bude ta koja diktira stanje u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li to znači da takav stav HDZ-a već u startu, u izvjesnom smislu, slabi poziciju SDS-a u pregovorima, Bosić naglašava da je praktično na bošnjačkim strankama da odluče.

"Imaju mogućnost da biraju hoće li nastaviti politiku konflikta i međunacionalnih odnosa ili će početi neku drugu politiku. Mi smatramo da u Bosni i Hercegovini, da bi krenula naprijed, treba promijeniti osnove politike. Treba, slažem se, rješavati i ova otvorena pitanja koja se tiču, prije svega, Sejdić - Finci, pa i položaja Hrvata, ali ne na osnovu nerealnih želja, nego na osnovu toga kako omogućiti ljudima da bolje žive i da njihova djeca mogu ovdje da ostvare perspektivu. Ukoliko se nastavi politika kao u protekle 4 godine, to neće biti moguće", ocijenio je Bosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije