BiH

Bosić: Tužilaštvo Srbije kontaktiralo SDS

Bosić: Tužilaštvo Srbije kontaktiralo SDS
Bosić: Tužilaštvo Srbije kontaktiralo SDS

BANJALUKA - Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić tvrdi da ima infomacije da se srbijansko Tužilaštvo za organizovani kriminal zainteresovalo za, po tvrdnjama te stranke, sporni ugovor o izmirenju duga Republike Srpske prema Srbiji za zdravstvene usluge.

U pitanju je ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske s firmom "Pharma trade" s Maršalskih ostrva, odnosno predstavništvom te firme u Cirihu. Vrijednost ugovora je 10,9 miliona evra.

SDS je krajem februara poslao dokumentaciju o tom ugovoru Tužilaštvu Srbije zbog sumnje u nezakonite radnje, kojim je, kako tvrde, oštećen budžet Republike Srpske i Srbije.

Bosić navodi da ih je Tužilaštvo Srbije kontaktiralo povodom te dokumentacije.

‘’SDS je, kao onaj ko je dostavio dokumentaciju dobio, poziv da da izjavu tim povodom i mi ćemo se odazvati. Da li će, i kakav će epilog imati taj slučaj, ostaje da se vidi. Nadam se da pravosuđe Srbije različito od pravosuđa Republike Srpske i da će oni koji su zagrabili od narodnih para u svoje džepove, a meni se čini da je to evidetno iz one dokumentacije, snositi odgovornost’’, ustvrdio je Bosić.

Kako su ranije objavili pojedini mediji , ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske s firmom "Pharma trade" s Maršalskih ostrva, koja ima predstavništvo u Cirihu, sklopljen je bez javnog tendera 2007. godine

Prethodno je Vlada Republike Srpske donijela zaključak o prihvatanju informacije o dugovanjima prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji i načinu izmirenja usaglašenih obaveza.

Istraga se tiče pitanja zbog čega je dug plaćen opremom koju nabavlja Republika Srpska, zašto nije provedena tenderska procedura i zbog čega su u toku realizacije posla mijenjani uslovi ugovora na štetu RZZO Srbije.

Osnovni ugovor je podrazumijevao da "Pharma trade" snosi troškove carina, poreza i drugih dažbina vezano za isporuku opreme, a aneksima teret tih obaveza je prebačen na Srbiju.

U SDS-u su danas komentarisali i revizorski izvještaj za rezervom za Fond zdravstva RS, koji ima kratkoročne dugove od oko 200 miliona KM, a u prošloj godini su imali i deficit od 35,7 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije