BiH

Bosić: Zasjedanje Monitoring komiteta VE u Sarajevu značajan korak za BiH

Bosić: Zasjedanje Monitoring komiteta VE u Sarajevu značajan korak za BiH
Bosić: Zasjedanje Monitoring komiteta VE u Sarajevu značajan korak za BiH

SARAJEVO - Zasjedanje Komiteta za poštovanje obaveza i dužnosti zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet), koji će u naredna dva dana raspravljati o situaciji u našoj zemlji, kao i o nizu drugih aktuelnih tema iz nadležnosti ovog Komiteta i Vijeća Evrope, počelo je danas u Sarajevu.

Dobrodošlicu članovima Monitoring komiteta na početku zasjedanja u svom pozdravnom govoru poželio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mladen Bosić, koji je održavanje sjednice jednog od najvažnijih komiteta Vijeća Evrope u našoj zemlji ocijenio kao značajan korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu.

Ističući da Bosna i Hercegovina, kao domaćin ove sjednice, građanima šalje poruku da je dio Evrope, Bosić je rekao da je, nakon što je Evropska unija promijenila redoslijed prioriteta, usvajanje usaglašene reformske agende dobar znak da će se ova zemlja brže kretati na putu ka evropskim integracijama.

Bosić je rekao da vjeruje da će Bosna i Hercegovina naći način da postigne dogovor oko primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Po njegovim riječima, sve političke partije u BiH imaju dobru volju i pokazuju spremnost da bude postignut kompromis u primjeni te presude, ali da Ustav BiH, kao sastavni dio Dejtonskog sporazuma, nije lako promijeniti jer je, kako je naveo, riječ o kompromisnom i dobrom sporazumu koji funkcionira i nakon pune dvije decenije.

Funkcioniranje Dejtonskog ustava nakon 20 godina biće jedna od tema dnevnog reda današnje rasprave u zatvorenom dijelu sjednice, kojoj, osim članova Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, prisustvuju i članovi Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Sjednica Monitoring komiteta, jednog od 10 stalnih komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, održava se u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope, koje će trajati do novembra 2015., saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije