BiH

Bosić pozvao Salihovića da se izjasni o optužbama protiv Džaferovića

Bosić pozvao Salihovića da se izjasni o optužbama protiv Džaferovića
Bosić pozvao Salihovića da se izjasni o optužbama protiv Džaferovića

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić zatražio je od glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića da što prije obavijesti javnost o utemeljenosti optužbi protiv predsjedavajućeg ovog doma Šefika Džaferovića, kako bi se, kako je rekao, političke tenzije razriješile i prestale biti povod opstrukcije demokratskih procesa.

Bosić se obratio Salihoviću zbog, kako je objasnio, političkih implikacija u radu parlamenta BiH koje je proizveo slučaj javne optužbe dosadašnjeg potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe protiv Džaferovića.

"Pošto je riječ o javno izrečenim optužbama za ratni zločin nad srpskim stanovništvom, slučaj je izazvao jake emocije i reakcije u javnosti Republike Srpske", navodi se u pismu.

Bosić je naveo da "jedan broj poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu bojkotuje sjednice i traži razrješenje predsjedavajućeg Džaferovića iz kolegijuma Doma", zbog čega je, kako kaže, slučaj dobio ozbiljne negativne političke implikacije koje utiču na rad parlamenta.

"Slučaj vodi Tužilaštvo BiH na čijem ste čelu. Očekujemo da što prije obavijestite javnost o utemeljenosti optužbi protiv Džaferovića da bi se političke tenzije razriješile i prestale biti povod opstrukcije demokratskih procesa", ističe Bosić u pismu Salihoviću.

Mirsad Kebo je Tužilaštvu BiH dostavio prijavu zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanje ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, opština Zavidovići, protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika Džaferovića.

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu zbog prijave Tužilaštvu BiH zahtijevaju razrješenje Džaferovića dužnosti predjedavajućeg ovog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije