BiH

Bosić zatražio da se obavijesti UN o zloupotrebi

Bosić zatražio da se obavijesti UN o zloupotrebi
Bosić zatražio da se obavijesti UN o zloupotrebi

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić zatražio je danas od nadležnih institucija BiH da obavijeste Savjet bezbjednosti UN i generalnog sekretara Ban Ki Muna da je pismo 25 poslanika o britanskoj rezoluciji o Srebrenici njihov lični stav i da su zloupotrijebili logo parlamenta BiH.

Bosić je rekao Srni da je pismo sa takvim zahtjevom uputio Predsjedništvu BiH i ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnatku.

"Očekujem da u najkraćem roku Predsjedništvo BiH preko Ministarstva inostranih poslova BiH ili ministra Crnatka zvaničnim diplomatskim kanalima obavijesti Savjet bezbjednosti UN o novonastaloj situaciji", rekao je Bosić.

On kaže da je od službe parlamenta BiH zatražio izvještaj u vezi sa slanjem pisma 25 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji su iz Federacije BiH.

Bosić je istakao da je jasno da je došlo do zloupotrebe loga Parlamentarne skupštine BiH i da je to pismo poslato da bi izgledalo kao da parlament BiH stoji iza stavova iznesenih u njemu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH ističe da, po Ustavu BiH, jedino Predsjedništvo BiH može da ima zvanične stavove u vezi sa spoljnom politikom i da jedino Ministarstvo inostranih poslova BiH, koje provodi odluke Predsjedništva, može da dostavlja dokumente UN-u.

On je dodao da su pokrenute i precedure u Parlamentarnoj skupštini BiH za utvrđivanje odgovornost lica i službi, koje su dovele do lažnog predstavljanja 25 poslanika kao parlamenta BiH.

Komentarišući otvoreno pismo, koje je poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović danas uputio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, Bosić je rekao da je upravo Bećirović glavni promoter zaoštravanja odnosa sa bošnjačke strane, kako u parlamentu, tako i izvan njega. 

"Na njegovu inicijativu se i desio slučaj sa 25 poslanika i njihovim pismom. Zabrinut sam, jer takav način uzurpacije Parlamentarne skuštine BiH vodi nečemu što bi moglo da liči na situaciju iz 1991. godine kada se parlament BiH praktično podnijelio i raspao. Ako to bude išlo tim putem, nikome neće biti dobro", upozorio je Bosić.

On je pozvao sve da dobro razmisle kakve poteze povlače, ističući da je pismo 25 poslanika koje je predstavljeno kao dokument Parlamentarne skupštine BiH pokušaj majorizacije i uzurpacije od većine iz FBiH. 

"Dejtonski sporazum i kompromis je nastao na mehnizmima koji onemogućavaju tu majorizaciju. Ukoliko se nastave ovi procesi, bojim se da ćemo ponovo doći u situaciju da će mehanizmi zaštite entiteta biti ignorisani", rekao je Bosić.

On je ukazao da bi to bila izuzetno opasna situacija za budućnost političkih odnosa unutar BiH. 

Dvadeset pet poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH uputilo je juče pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome su naveli da podržavaju britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici.                    

Tim povodom danas je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Ivaniću pismo uputio poslanik Bećirović u kojem, između ostalog, tvrdi da 25 poslanika Predstavničkog doma predstavlja oko 60 odsto ovog doma. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije