BiH

Bosnićeve prijetnje u listu Islamske države

Bosnićeve prijetnje u listu Islamske države
Bosnićeve prijetnje u listu Islamske države

SARAJEVO - Islamska država (IS) objavila je u svom propagandnom listu "Dabik" prijetnju vehabijskog vođe iz BiH Huseina Bilala Bosnića, koji je nedavno uhapšen u policijskoj akciji "Damask".

- Cijeli svijet biće islamska država. Naš je cilj da i Vatikan postane muslimanski - riječi su Bosnića, koje su objavljene u "Dabiku" a prenosi Glas Srpske.

Bosnić je nedavno uhapšen sa još nekoliko vehabija zbog sumnje u terorizam, odnosno da su organizovali odlaske državljana BiH na strana ratišta. Iako veliki broj džihadista ratuje u Iraku i Siriji za njima još nema potjernica iz BiH. Sud BiH provjerava da li protiv džihadista iz BiH koji ratuju za IS u Siriji i Iraku ima otvorenih predmeta, da bi na osnovu toga bile raspisane potjernice. U Sudu kažu da protiv vehabijskog vođe Nusreta Imamovića, za kojeg policijske agencije imaju podatke da ratuje u redovima IS-a, potjernica nije raspisana vjerovatno zato što  protiv njega nije otvoren proces u Sudu.

- Provjerićemo da li je otvoren predmet protiv njega. Pošaljite i imena ostalih lica koja ratuju na stranim ratištima i za koja vas zanima je li i hoće li biti raspisana potjernica, pa ćemo vam odgovoriti - poručili su iz Suda.

Pravosudne institucije BiH nisu uputile Interpolu BiH nijedan zahtjev za raspisivanje potjernice za državljanima BiH koji se nalaze na stranim ratištima, iako je zakon za njihovo sankcionisanje na snazi od juna i iako se neki od njih nalaze na crnim listama Savjeta bezbjednosti UN i Stejt departmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije