BiH

Braći Čavalićima 10 i po godina zatvora

Braći Čavalićima 10 i po godina zatvora
Braći Čavalićima 10 i po godina zatvora

DOBOJ - Braća Esad i Derviš Čavalić iz Dervente, bivši pripadnici HVO-a koji su optuženi za ratni zločin nad srpskim civilima u logorima u Derventi, osuđeni su u petak u ponovljenom postupku pred dobojskim Okružnim sudom, na kazne zatvora u trajanju od pet, odnosno pet i po godina.

Na iste zatvorske kazne braća Čavalići su bili osuđeni i 31. maja prošle godine, ali je Vrhovni sud RS uvažio žalbu njihove odbrane i naložio novo suđenje pred dobojskim Okružnim sudom.

Izudin Berberović, predsjednik tročlanog Sudskog vijeća, rekao je da je, nakon što je ukinuta ranija prvostepena presuda i izmijenjena optužnica, zadatak Vijeća bio da u ponovljenom postupku otkloni nedostatke iz prvobitnog postupka, na koje je ukazao Vrhovni sud RS.

Obrazlažući presudu u ponovljenom postupku, Berberović je naveo da je Okružno tužilaštvo Doboj van svake razumne sumnje dokazalo da su optuženi počinili krivično djelo.

Okružno tužilaštvo Doboj van svake sumnje dokazalo da su optuženi počinili krivično djelo, rekao Berberović

"Smatrali smo da je kazna primjerena težini počinjenih djela", rekao je Berberović.

Žalbu na presudu najavili su Okružno tužilaštvo Doboj i odbrana Čavalića.

"Tužilašvo je zadovoljno osuđujućom presudom, a kada je dobijemo odlučićemo o eventulanoj žalbi na visinu kazne. Ona je istovjetna onoj iz prvog postupka, a i tada je bila žalba", rekao je tužilac Slavko Krulj.

Mirna Delalić, branilac braće Čavalića, rekla je da odbrana nije zadovoljna presudom.

"Žalićemo se na ovu presudu. Smatramo da nisu ispunjeni osnovni elementi krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, što smatram da je Vrhovni sud RS bio i utvrdio. Međutim, žalićemo se, pa ćemo vidjeti", rekla je Delalićeva.

Esad i Derviš Čavalić, koji trenutno žive u Brčko distriktu, nisu prisustvovali izricanju presude. Optužnica ih je teretila da su u aprilu i maju 1992. godine u logoru u Domu JNA u Derventi, između ostalog, nanijeli teške tjelesne povrede Đurašu Blagojeviću, kojeg su potom zaklali drugi pripadnici HVO-a, fizički zlostavljali Peru Novakovića u istom logoru, te premlaćivali zatvorenike u logoru "Rabić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije