BiH

Bramerc: Malo vidljivog napretka u procesuiranju počinilaca

Bramerc: Malo vidljivog napretka u procesuiranju počinilaca
Bramerc: Malo vidljivog napretka u procesuiranju počinilaca

SARAJEVO - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc saglasan je sa predstavnicima udruženja porodica žrtava proteklog rata da ima veoma malo vidljivog napretka u procesuiranju ratnih zločina i nada se da će u narednih šest mjeseci biti ostvaren pomak, zbog zapošljavanja novih tužilaca.

"Vrlo je malo vidljivog napretka i razumijem da kolege u BiH rade pod teškim okolnostima, ali sam se zaista nadao da će biti ostvaren veći napredak nego što je to slučaj", rekao je Bramerc novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa predstavnicima udruženja porodica srpskih žrtava rata.

Glavni tužilac Haškog tribunala naglasio je da nije nikakvo iznenađenje želja udruženja porodica žrtava da se ostvari veći napredak u aktivnostima koje preduzimaju sudije, ali i da pitanje traženja nestalih ostane u vrhu prioriteta.

"Mnogo puta smo govorili o pomirenju i u nekoliko navrata ranije sam govorio da je odgovornost i pozivanje na odgovornost za počinjene zločine uslov da bi došlo do pomirenja. Hiljade porodica  još čekaju da saznaju šta je sa njihovim najdražima koji su nestali, a bez izvjesnosti o sudbini tih ljudi koji su nestali, ne može se ići naprijed", rekao je Bramerc.

On je pozvao i na ubrzavanje istraga kada je riječ o predmetima seksualnog zlostavljanja, ističući da je u nedavnom izvještaju OEBS-a navedeno da je nešto o tom pitanju učinjeno.

Haški tužilac je podsjetio da je njegova posjeta BiH u kontekstu pripreme izvještaja koji će za tri do četiri sedmice podnijeti Savjetu bezbjednosti UN, napominjući da će, i pored frustracije sporim napretkom koji je ostvaren u velikom broju slučajeva, nastaviti da pruža podršku Tužilaštvu BiH i glavnom tužiocu Goranu Salihoviću.

On smatra da nije nikakva "drama" to što se nije sastao sa članovima Predsjedništva BiH, ističući da je šteta što nije bio u prilici da im ponovi ono što je rekao ranije - da treba da podrže provođenje strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Bramerc je svjestan da je veliki problem to što je prošlo mnogo vremena od kada su počinjeni zločini pa do procesuiranja predmeta, kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou.

"Zatvaranjem Haškog tribunala, u budućnosti će još veća odgovornost pasti na pleća domaćih tužilaca. Međunarodna zajednica je pružala veliku podršku kada je riječ o edukaciji za tužioce", rekao je on.

Na pitanje novinara kako gleda na činjenicu da je u BiH bilo stranih tužilaca koji nisu podigli nijednu optužnicu za dvije godine  koliko su službovali u ovoj zemlji, Bramerc je rekao da se ne treba međusobno optuživati.

"Haški tribunal je mogao da postigne više, kao što su to mogli učiniti i Sud i Tužilaštvo BiH. Kada je riječ o sudstvu na lokalnom nivou, prije tri godine se smatralo velikim uspjehom to što je 300 predmeta bilo prebačeno sa Suda BiH na lokalni nivo", rekao je Bramerc.

On smatra da je ostvaren ograničen napredak u tim predmetima i naglašava da je, osim tužilaca na nivou BiH, potrebna podrška i tužiocima koji rade na svim ostalim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije