BiH

Bramerc: Ratni zločinci se i dalje slave

Bramerc: Ratni zločinci se i dalje slave
Bramerc: Ratni zločinci se i dalje slave

NJUJORK - Glavni tužilac haškog tribunala Serž Bramerc izrazio je danas zabrinutost Tužilaštva zbog toga što političari i vladini zvaničnici u regionu potkopavaju povjerenje u pravosudno pozivanje na odgovornost za ratne zločine i obavijestio Savjet bezbjednosti UN da se ratni zločinci i dalje slave.

U svom redovnom izvještavanju SB UN u Njujorku o saradnji zemalja regiona sa tribunalom u Hagu Bramerc je rekao da Tužilaštvo dijeli duboku zabrinutost predsjednika Agiusa da Srbija nastavlja da ignoriše i krši svoje pravne obaveze da sarađuje s MKSJ.

Bramerc je pozvao Hrvatsku da uskladi svoju politiku sa svojim obavezama.

Tužilac je svoje obraćanje započeo napominjući da se trenutno iznose završne riječi u predmetu Ratka Mladića, posljednjem suđenju pred MKSJ i jednom od, kako je rekao, najvažnijih predmeta u istoriji tog suda.

Izvjestio je da se očekuje da i prvostepena presuda u predmetu Mladić i presuda u predmetu Prlić i drugima, posljednja drugostepena presuda MKSJ, budu izrečene do kraja novembra 2017.

Tužilac je pred Savjetom bezbjednosti takođe iznio najnovije informacije o statusu prvostepenih i žalbenih postupaka koji se vode pred MMKS, uključujući informacije o podnošenju žalbenih podnesaka u predmetima Radovana Karadžić i Vojislav Šešelj.

Što se tiče krivičnog gonjenja za ratne zločine na nacionalnom nivou u bivšoj Jugoslaviji, tužilac je odao priznanje pozitivnim rezultatima Tužilaštva BiH.

Međutim, napomenuo je da je došlo do značajnog nazadovanja u pravosudnoj saradnji zbog toga što, kako je rekao, srpske vlasti nisu izvršile kaznu dosuđenu za ratne zločine u predmetu Ðukić.

Pored toga, Bramerc je rekao:

"Dokle god politička atmosfera i stanje svesti ne idu u prilog pravdi za ratne zločine, biće izuzetno teško ispuniti legitimna očekivanja javnosti za smislenim pozivanjem na odgovornost”.

Napomenuo je i da ima vrlo malo dokaza da Srbija ispunjava svoje obaveze da pruža podršku krivičnim gonjenjima za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije