BiH

Branilac novinara TV "Elta": U ovom predmetu ne postoji krivično djelo

Branilac novinara TV "Elta": U ovom predmetu ne postoji krivično djelo
Branilac novinara TV "Elta": U ovom predmetu ne postoji krivično djelo

SARAJEVO - Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i novinari TV Elta u petak su u Sudu BiH negirali krivicu po optužnici Tužilaštva BiH za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i TV Elta podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog njegove izjave, kada je u vezi sa istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović iz Udruženja žena "Majke Srebrenice" rekao da je "Božja pravda u Srebrenicu stigla".

"O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božja pravda je stigla 1995. godine", rekao je tada u emisiji Mandić.

Prema optužnici, Mandić je na taj način svjesno kod Subašićeve i Mehmedovićeve izazvao bol, te javno raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među narodima u BiH.

Mandić je po okončanju ročišta rekao novinarima da se nimalo ne osjeća krivim ako se uzme u obzir, kako je rekao, šta su drugi pričali o nama, a posebno izjava koja se ponavlja godinama da su 70 odsto Srba koljači.

Vlado Adamović, branilac novinara TV Elta, tvrdi da u ovom predmetu ne postoji krivično djelo, što će i dokazati tokom sudskog postupka.

"Sam početak ovog postupka je pogrešan s obzirom na to da su izabrane pogrešna TV i pogrešne osobe. Ovo danas je čisto formalna radnja da se potvrdi mišljenje sudije Branka Perića, koje je r

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije