BiH

Braser: BiH narednih šest mjeseci vodi Evropu

Braser: BiH narednih šest mjeseci vodi Evropu
Braser: BiH narednih šest mjeseci vodi Evropu

SARAJEVO - Predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope An Braser poručila je danas da predsjedavanje BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope predstavlja mogućnost za ubrzanje svih reformi na kojima radi BiH, prije svega Ustava, pravosuđa i izbornog zakona.

"Riječ je o reformama koje su jako potrebne vašoj zemlji, a Savjet Evrope je, zajedno sa Parlamentarnom skupštinom, tu da pomogne kako bi se te reforme ubrzale", rekla je Braserova na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njenim riječima, u narednih šest mjeseci BiH ne slijedi, već vodi Evropu, što je velika razlika.

"To je ogromna prilika i izazov, ali i velika odgovornost", istakla je Braserova i obećala punu podršku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u tom smislu.

Na konferenciji za novinare Braserova, kao i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, konstatovali su da BiH preuzima predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope u vrlo složenoj situaciji, posebno imajući u vidu dešavanja u Makedoniji.

Kada je riječ o BiH, Čolak se založio za ubrzanu ustavnu i izbornu reformu na načelima Evropskog parlamenta koja se, između ostalog, odnose na decentralizaciju i legitimno predstavljanje.

"Onda će i ostale reforme ići brže i BiH će moći podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Vjerujem da ovaj put nećemo zakazati", dodao je Čolak.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović ocijenio je da su BiH za ubrzanje evropskog puta potrebni političari spremni za ozbiljan razgovor i uporno traganje za rješenjima.

"Ako tako budemo radili, BiH će sigurno ići naprijed. Ovo je prilika koju treba da iskoristimo u tom pravcu", zaključio je DŽaferović.

Ministar inostranih poslova BiH i u narednih šest mjeseci predsjedavajući Komiteta ministara Savjeta Evrope Igor Crnadak rekao je da je nakon jutrošnjeg razgovora sa evropskim parlamentarcima, koji u Sarajevu učestvuju na zasjedanju Stalnog komiteta Parlametnarne skupštine Savjeta Evrope, stekao utisak da su očekivanja od BiH veoma visoka.

"Svi oni učesnici konflikata, kriznih situacija, očekivaće da budemo vrlo aktivni i da doprinesemo, zajedno sa ostalim akterima, pronalaženju rješenja za te probleme", rekao je Crnadak.

Najavljujući da će uskoro biti objavljen spisak svih aktivnosti koje će BiH imati kao zemlja predsjedavajuća Komitetom ministara Savjeta Evrope, Crnadak je najavio da će se 22. juna obratiti pred Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope.

"Tu ćemo posebno potvrditi i pokazati respekt prema Parlamentarnoj skupštini i generalno prema stavu da bez aktivne uloge i zdravog, konstruktivnog pristupa parlamenata u zemljama članicama nema uspjeha", dodao je Crnadak.

On je uputio poziv Savjetu Evrope za podršku kako bi BiH ovih šest mjeseci iskoristila da se u zemlji "učvrsti evropska ideja".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije