BiH

Brčkalo: U SNSD-u bi vrlo rado zaboravili sve što su radili

Brčkalo: U SNSD-u bi vrlo rado zaboravili sve što su radili
Brčkalo: U SNSD-u bi vrlo rado zaboravili sve što su radili

BANJALUKA - Miroslav Brčkalo, šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS, tvrdi da se, na jučerašnjoj sjednici Skupštine na kojoj se raspravljalo o deklaraciji o podršci Dejtonskom sporazumu, pokazalo da se Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) „stidi svoje političke prošlosti“.

"Oni bi vrlo rado zaboravili sve što su radili, ali smo mi tu da ih podsjetimo na ono što su činili ugrožavajući RS i Dejtonski sporazum", naveo je Brčkalo.

Nisu im zaboravili, kako kaže, 2005.godinu, kada je Venecijanska komisija u svom izvještaju napisala da se SNSD zalagao za jačanje države BiH, na uštrb RS.

"PDP nije zaboravio i da je predsjednik RS Milorad Dodik svojevremeno potpisao 'Prudski sporazum', koji je, po našem mišljenju, predstavljao najveći udar na RS. Izjavljivao je i da je vrijeme za jednog predsjednika BiH, a kasnije to pravdao riječima da je 'mlad i naivan'. Potpredsjednica SNSD-a Nada Tešanović je podržala i deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora u kojoj se govori o pristupu BiH u NATO savez, trećem entitetu... SNSD je svojevremeno 'prekinuo' RS na dva dijela u Brčkom, a s Šahbazom Džihanovićem i ostalim unitaristima u BiH pravio mutietničke regije, ubacivali su svoje deklaracije u kojima se govorilo o NATO-u. Iz takve politike otišli su u drugu krajnost i obećali nezavisnu RS. To su radili poigravajući se emocijama građana RS, nemajući odgovore na tešku ekonomsku situaciju u Srpskoj", smatra Brčkalo.

Kaže da za razliku od ovog „SNSD-ovog političkog lutanja bez vizije“, PDP je vodio konstatno realnu i odgovornu nacionalnu politiku - očuvanja Dejtonskog sporazuma.

Tvrdi i da se zbog svega SNSD juče trudio da zbjegne priču u Narodnoj skupštini RS o Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Aneksu 4, „jer su upravo oni najviše i 'udarali' na taj sporazum i time ugrožavali interese RS u BiH“.

Brčkalo ističe da Dejtonski sporazum čuva interese RS u BiH i garant je opstanka Srba na ovom području.

"Sve ostalo predstavlja avanturu za RS", rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije