BiH

Brisel od Beograda traži slabije veze sa Banjalukom?

Brisel od Beograda traži slabije veze sa Banjalukom?
Brisel od Beograda traži slabije veze sa Banjalukom?

Brisel sprema novu listu zahtjeva za Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i odnosima sa Moskvom i Republikom Srpskom, koji bi uskoro mogli da budu postavljeni Beogradu kao uslovi za otvaranje pregovaračkog poglavlja 31 o spoljnoj i bezbjednosnoj politici, saznaju beogradske "Večernje novosti".

List piše da će se najvjerovatnije tražiti revizija Strategije nacionalne bezbjednosti i Strategija odbrane, koje su usvojene 2009. godine, uz objašnjenje da su se okolnosti u svijetu promijenile, a sa jednim ciljem - da se Srbija i tu praktično odrekne Kosova, distancira od Rusije, olabavi veze sa Banjalukom i "zakuca" članstvo u EU kao najvažniji spoljnopolitički cilj.

Kako se navodi, Brisel će insistirati da se u tekstu Strategije bezbjednosti smanji akcenat koji je stavljen na Kosovo, čija je secesija navedena kao najveća bezbjednosna prijetnja za Srbiju.

EU je trn u oku i to što je naglašena opredijeljenost za razvijanjem novih dimenzija posebnih odnosa sa Rusijom.

Takođe, za EU je sporno što se u ovim strateškim dokumentima Srbija opredjeljuje i za razvijanje posebnih odnosa sa Republikom Srpskom, produbljivanje veza sa Kinom, Indijom i Brazilom i obnavljanje i jačanje saradnje sa nesvrstanima.

List kao potvrdu svojim saznanjima navodi izjavu šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića, koji je rekao da "poglavlje 31 ranije nije bilo posebno teško u pregovaračkim procesima".

"Ali, sada se čuju neki žamori u Evropskoj komisiji da je moguće u našem slučaju da se uvedu neki kriterijumi", rekao je Dačić za ovaj list.

On je naglasio da usklađivanje spoljne i bezbjednosne politike ne treba svoditi na temu uvođenja sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije