BiH

Brkić: Šansa za BiH da se usmjeri na društveno-privredne reforme

Brkić: Šansa za BiH da se usmjeri na društveno-privredne reforme
Brkić: Šansa za BiH da se usmjeri na društveno-privredne reforme

SARAJEVO- Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić rekao je danas u Briselu da je novi pristup Evropske unije pružio šansu BiH da okrene novi list i usmjeri se na društveno-privredne reforme.

Brkić je naglasio je da je sljedeći važni korak za BiH zahtjev za članstvo u svrhu dobivanja statusa zemlje kandidata, izrazivši čvrsto uvjerenje da zemlja počinje novo period u svojim odnosima s EU.

On je na konferenciji "Evropska budućnost BiH - 20 godina nakon Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma" rekao da novi pristup EU ne podrazumijeva zanemarivanje obaveze i potrebe harmonizovanja Ustava BiH s ciljem pronalaženja rješenja koje će biti zadovoljavajuće narodima i svim građanima BiH.

Na konferenciji koja je održana na inicijativu hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu, on je govorio o dosadašnjim postignućima u BiH i o evropskoj perspektivi zemlje na panelu o evropskoj budućnosti BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Brkić je naglasio da je najvažniji uspjeh u posljednjih 20 godina za BiH i regon uspostavljanje područja bezbjednosti i stabilnosti u kojoj je mogućnost oružanog sukoba postala neprihvatljiva, a perspektiva budućeg članstva u EU i bolja regionalna saradnja postali imperativ.

On je dodao je da uspješno provođenje reformi nema alternativu i da bi neuspjeh uskratio građanima BiH sistematsku modernizaciju kakvu građani EU i regiona imaju već godinama.

Na konferenciji su učestovali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji, Jozef Daul iz Evropake narodne stranke, te Andrej Plenković i Tonino Picula kao poslanici u Evropskom parlamentu.

Konferenciju u Briselu zaključila je šef Misije BiH pri EU Lidija Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije