BiH

Brkić u Hagu: Bh. vlasti svjesne problema terorista IS koji se vraćaju u BiH

Brkić u Hagu: Bh. vlasti svjesne problema terorista IS koji se vraćaju u BiH
Brkić u Hagu: Bh. vlasti svjesne problema terorista IS koji se vraćaju u BiH

SARAJEVO - Vlasti u BiH svjesne su problema terorističkih boraca koji odlaze u Irak i Siriju i nakon nekog vremena se vraćaju u BiH, te postaju bezbjednosni rizik za BiH i cijelu regiju, istakao je Josip Brkić zamjenik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine na sastanku Globalnog foruma za borbu protiv terorizma (GCTF) u Hagu.

Zamjenik ministra Brkić je u obraćanju učesnicima sastanka istaknuo da je pitanje sigurnosti veliki izazov i da terorizam koji uključuje terorističke napade i fenomen tzv. stranih terorističkih boraca predstavlja veliku prijetnju sigurnosti u Evropi i svijetu.

“Prema procjenama nadležnih institucija najveći broj odlazaka na strana ratišta iz BiH zabilježen je u 2013. godini, nakon čega je broj počeo značajno opadati i sada je minimalan. Prijetnja nastaje nakon njihovog povratka u BiH kada pojedinci nastavljaju širiti radikalnu ideologiju i pokušavaju regrutirati nove članove”, istakao je Brkić.

Zamjenik ministra Brkić informisao je o mjerama koje je BiH poduzela u cilju borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, koje između ostalog uključuju izmjenu Krivičnog zakona u ovom aspektu, jačanje zakonskog okvira u smislu procesuiranja takvih osoba/pojava, aktivnu suradnju sa sigurnosnim agencijama drugih država i drugo. Podsjetio je da je prošle godine usvojena Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015-2020. godina, koja predstavlja nastavak aktivnosti koje su započele još 2001. godine kad je BiH postala članica Antiterorističke koalicije.

Brkić je naglasio da su vlasti u BiH svjesne da će terorističke grupe i pojedinci nastaviti radikalizaciju prvenstveno mladih osoba kako bi ostvarili svoje ciljeve, i da BiH gradi učinkovite instrumente i mehanizme za njihovo sprečavanje.

Dodao je da represija i kriminalizacija ne mogu same spriječiti ovakve pojave, već da veliku ulogu treba odigrati tzv. socijalni korektiv u okviru porodice, obrazovanja, medija, akademskih zajednica, organizacija civilnog društva i to kroz propagiranje univerzalnih vrijednosti.

Na marginama ministarskog sastanka u Hagu zamjenik ministra Brkić se sastao s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertom Koendersom. Takođe, upriličen je i sastanak s generalnim direktorom za evropsku suradnju u holandskom MVP Robertom de Grootom. Budući da je Holandija aktelna predsjedavajuća Evropskom unijom naglasak u razgovorima bila je perspektiva članstva BiH u EU.

Brkić je istakao da su vlasti BiH pristupile realizaciji preporuka iz Izvještaju EK za 2015. godinu u cilju ubrzanja procesa evropskih integracija do sljedeće faze, odnosno predaje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU. Dodao je da se BiH nada pozitivnom odgovoru tokom predsjedanja Kraljevine Holandije Savjetom Evropske unije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije