BiH

Broj azilanata prvi put smanjen

VARŠAVA - Broj azilanata sa zapadnog Balkana u zemljama Šengena je prvi put smanjen za deset odsto u odnosu na dva prethodna mjerenja, stoji u najnovijem izvještaju Evropske službe za granice, koji je u posjedu "Nezavisnih".

Ipak, broj azilanata je, ukupno gledano, i dalje zabrinjavajuće visok, i viši je za čak 36 odsto u odnosu na avgust prethodne godine.

"Gledano za čitavu godinu, broj zahtjeva za azil podnesenih u pet najvažnijih zemalja Šengena skoro se udvostručio u odnosu na isti period u 2013.", navedeno je u izvještaju.

Ako gledamo podatke za BiH, broj azilanata manji je za 19 odsto u avgustu u odnosu na jul, ali je od početka godine za 126 odsto veći u odnosu na isti period lani.

Iz BiH je od početka godine podneseno 4.100 zahtjeva za azil, od čega se 3.545 zahtjeva odnosi na Njemačku. Za azil u toj zemlji podneseno je od početka 2014. za 173 odsto zahtjeva više u odnosu na isti period u 2013, slijedi Luksemburg sa 60 odsto više podnesenih zahtjeva, a iza njega je Švedska, u kojoj je broj zahtjeva 292 i veći je za pet odsto. U Belgiji su i ove godine podnesena 63 zahtjeva, koliko i prošle, a manje zahtjeva za devet odsto podneseno je u Švajcarskoj.

Efekti proglašenja BiH sigurnom zemljom od strane njemačkog parlamenta, čime će biti ubrzana obrada zahjeva za azil, tek ostaje da se vide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije