BiH

Budimir Balaban: Skupštinska većina u sumraku forsirala lične interese

Budimir Balaban: Skupštinska većina u sumraku forsirala lične interese
Budimir Balaban: Skupštinska većina u sumraku forsirala lične interese

BANJALUKA- Žao mi je što nisam imao veći kapacitet da spriječim određene odluke koje nisu bile dobre, takođe išao sam ka tome da se Gradska uprava potpuno otvori i decentralizuje, ali to je veoma teško uraditi kad se gradom upravljalo na osnovu ličnih interesa i po birokratsko-autokratskom modelu, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Budimir Balaban, odlazeći predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

NN: Šta smatrate uspjehom tokom četvorogodišnjeg mandata, a šta je moglo bolje?

BALABAN: Zadovoljni smo što se prvi put našla u budžetu stavka za podršku aktivizmu mjesnih zajednica, što su socijalna davanja iznad zakonskog minimuma, te ponovno aktiviranje gradnje i izdavanja građevinskih dozvola po ubrzanijim procedurama i uz povoljnije uslove, nakon neshvatljivog zastoja koji je prouzrokovala gradska administracija. Ono sa čime nisam zadovoljan je nevidljiva interesna skupštinska većina koja je zanemarila interese građana. Neprekidna zapošljavanja u Gradskoj upravi i u preduzećima nešto je protiv čega sam, ali s ovim kapacitetom nisam mogao to da spriječim. Žao mi je što nije bilo razumijevanja da se riješi trajno pitanje "Toplane", a posebno što je gotovo u potpunosti zanemareno vodosnabdijevanje. Računao sam da bi ovim tempom trebalo 100 godina da se pitkom vodom snabdije sva Banjaluka. To što smo mi u vlasti ne znači da ne treba da kritikujemo loše poteze i nerad kada do toga dođe.

NN: Jedan ste od rijetkih koji je dobar dio mandata proveo sa građanima na terenu. U nastojanju da uključite građane u procese odlučivanja, da li ste imali podršku koalicionih partnera?

BALABAN: Ne! Govorio sam već da je funkcionisala ta nekakva sklepana skupštinska većina, koja je po svaku cijenu nastojala biti nevidljiva, i u tom sumraku je forsirala lične ispred javnih interesa. Zanimljivo je da sam dvije-tri godine pokušavao realizovati projekat internet stranice Skupštine grada s Odsjekom za odnose s javnošću i Odsjekom za informatiku i nisam uspio. Očigledno, imali su zadatak da ne dozvole taj mali medijski prostor jer ga ne mogu kontrolisati. Kad sam to sa nekoliko volontera, ipak, realizovao, javno sam bio napadnut od strane i gradonačelnika i Kluba odbornika SNSD-a i SPS-a. Valjda je, po njima, zabranjena komunikacija odbornika i građana.

NN: Na gradskom nivou često je bilo nesuglasica sa koalicionim partnerima. Šta je najviše opterećivalo odnose i kako to prevazići?

BALABAN: Lični interesi i birokratsko-autokratski model upravljanja gradom. Ako se decentralizacija vlasti ne spusti do građanina, ako o svemu odlučuje jedan ili nekolicina, i to vodeći samo računa o uskim interesima, onda se s pravom može reći da je demokratija odsutna, a da je na sceni autokratija. Izgleda da se gotovo sve partije, gdje god da su učestvovale ili učestvuju u vlasti, prećutno slažu u jednom: nijedna nije stvarno zainteresovana za decentralizaciju i za veće učešće građana u vlasti.

NN: Spominjali ste i referendumski model konsultacije sa građanima?

BALABAN: Za sve projekte i modele finansiranja treba pitati građane putem referenduma. Neka građani kažu koji projekti su prioriteti i dokle su spremni učestvovati u njima, da li ćemo podići cijenu vode da bismo ta sredstva preusmjerili, recimo, na toplane, vrtiće, prikupljanje i zbrinjavanje otpadnih voda. Ko bolje zna šta je prioritet građana od njih samih? Manimo se kojekakve dnevnopolitičke referendumske priče i taj mehanizam koristimo uistinu kako bi trebalo. Nekad su, u prethodnom sistemu koji je bio jednopartijski, građani tako odlučivali i ne vidim nijedan razlog zašto to ne bismo radili sada, u sistemu koji sebe smatra demokratskim.

NN: Svjedoci smo da su se građani počeli organizovati u inicijative koje se bore za ostvarivanje prava i rješavanje konkretnih problema u gradu. Kakvo je Vaše mišljenje o tome, većinu ste podržavali?

BALABAN: U Banjaluci su se definitivno pokrenuli pozitivni procesi i građani sve više shvataju koliko je važno da iskoriste mogućnosti koje imaju i budu aktivniji u kreiranju politike zajednice u kojoj živimo. Koliko je važno i korisno otvaranje prema građanskom učešću može da se vidi i po aktivizmu građana tokom  javne rasprave o budžetu za 2016. godinu u Verićima i Boriku, gdje sam na jedan, za građane prihvatljiv i razumljiv način predstavio budžet i upravo zato imao pune sale sa masom i velikim brojem kvalitetnih prijedloga. Na  sreću, većina tih prijedloga je prihvaćena. 

NN: Nosilac ste liste DNS-a za predstojeće izbore. Šta očekujete od oktobarskih izbora?

BALABAN: Oktobarski izbori će zasigurno doprinijeti stabilizaciji političkih prilika i to na način da će se građani okrenuti od onih koji nas svakodnevno bombarduju kako je svugdje oko nas kriminal i izdajništvo. Umorni su od tih priča i od nedostatka osjećaja da je svuda oko nas siromaštvo i da konačno neko mora preuzeti odgovornost za životna pitanja. Lokalni izbori nisu vezani za visoku politiku, već za rješavanje direktnih potreba građana. Otuda očekujem da  će upravo najjače stranke biti kažnjene i što će ih uputiti da mijenjaju ne samo retoriku, već i odnos prema prioritetima. Tu vidim DNS kao pobjednika ovih lokalnih izbora jer životna pitanja stavljamo u prvi plan i ne bavimo se populističkom pričom.

NN: Šta imate da ponudite građanima?

BALABAN: Pod hitno zaustaviti zapošljavanje u administraciji, izvršiti reorganizaciju lokalne uprave i to tako da se pojednostavi sadašnja glomazna organizacija sa suviše odjeljenja, mnogobrojnim savjetnicima, korporativnim i ko zna kakvim timovima, komisijama za ovo ili ono, za zablude i za zamlaćivanja, izmišljenim da bi se uhljebili partijski paraziti. Javna preduzeća i javne ustanove takođe treba reorganizovati na način da se sadašnjih desetak preduzeća i ustanova objedini u jednu direkciju za razvoj i izgradnju grada, gdje bi bila koncentracija kvaliteta uz 30 do 40 procenata manje zaposlenih. Tek tada bismo mogli govoriti o efikasnoj administraciji i smanjenju potrošnje na plate. Ta prekobrojna administracija "pojede" preko 30 miliona za četiri godine.

NN: Za kraj, šta očekujete od budućeg gradonačelnika?

BALABAN: Mislim da nije potrebno dodatno objašnjavati šta očekujem, jer je sve apsolutno jasno iz odgovora na vaša prethodna pitanja. Očekujem konkretno prepoznavanje problema i realistična rješenja tih problema, ma kako to ponekad bilo teško, mukotrpno i izazovno. Očekujem da građane uključe u donošenje odluka za strateške projekte putem referendumskih konsultacija i da krene sa decentralizacijom vlasti putem jačanja mjesnih zajednica. Očekujem da ne traži od saradnika i građana da budu podanici, da ćute, da ne žive u strahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije