BiH

Budžet ojađen za 135 miliona KM

Budžet ojađen za 135 miliona KM
Budžet ojađen za 135 miliona KM

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje BiH je od 2005. do prošle godine proslijedila Tužilaštvu BiH više od 900 predmeta, gdje postoji sumnja da je budžet BiH oštećen za oko 135 miliona KM.

To je potvrdio Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, koji ističe da određeni broj službenika Uprave radi sa tužiocima koji vode te predmete.

"Svakodnevno naši službenici, zajedno sa tužiocima, rade na tim predmetima. Moram reći da je veliki broj predmeta koje smo mi proslijedili na neki način riješen, u smislu da su potvrđene optužnice ili da su sudski procesi u toku, a postoji i određeni broj presuda", kazao je Kovačević.

No, slova zakona nisu pošteđeni ni pripadnici Uprave, a Kovačević je rekao da su disciplinske komisije UIO BiH lani postupale po 115 predmeta.

"Od toga, izrečene su 24 disciplinske mjere, u smislu umanjenja plate ili pismene, odnosno usmene opomene, a bila su i dva prestanka radnog odnosa", naglasio je Kovačević.

Kako ističe, tokom prošle godine bilo je i 49 suspenzija za pripadnike UIO BiH, i to nakon pokrenutog disciplinskog postupka usljed teže povrede službene dužnosti ili zato što je nekima od njih određen pritvor.

"U toku ove godine bila su četiri disciplinska postupka protiv zaposlenih u UIO BiH zbog teže povrede službene dužnosti, te deset zbog lakše povrede službene dužnosti. Kada je u pitanju nedavno realizovana akcija 'Mreža', službenici UIO BiH bili su na informativnom razgovoru i nakon toga su pušteni te ponovo rade", poručio je Kovačević.

Međutim, da još ima kukolja među 2.500 zaposlenih u UIO BiH, može se zaključiti po riječima Mehmedalije Osmića, predsjednika Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji uvjerava da "u Upravi još ima ljudi koji rade protiv nje", te je tu svrstao i Saudina Terzića, sadašnjeg pomoćnika direktora UIO za poreze.

Osvrćući se na vrijeme iza nas, Osmić je na konferenciji za novinare ocijenio da je BiH žrtva višedecenijske pljačke. On je ipak najavio da slijedi obračun sa svima koji su pljačkali ovu državu.

"Svakodnevno naši istražitelji borave u Tužilaštvu BiH i analiziraju dokumentaciju koja se odnosi na pljačke, nepravilnosti... Otkrili smo mi i ko su politički jataci Kemala Čauševića, Zdravka Cvjetinovića i njima sličnih", rekao je Osmić, koji ipak nije želio da precizira ko stoji iza ranije uhapšenih tadašnjih rukovodilaca u UIO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije