BiH

Bugojanski uzgajivači bikova za borbe: Čadonja, Ris i Garči ponos koride

Bugojanski uzgajivači bikova za borbe: Čadonja, Ris i Garči ponos koride
Bugojanski uzgajivači bikova za borbe: Čadonja, Ris i Garči ponos koride

BUGOJNO - Od uzgoja stoke i proizvodnje mlijeka živi veliki broj porodica u Bugojnu. Ipak, malo je poznato da na području toga grada ima i onih koji se bave uzgojem bikova za borbe.

Među njima su dugogodišnji prijatelji i komšije Semedin Omerinović i Mustafa Forić iz Vučipolja, i Sabahudin Serdarević, mještanin susjednih Glavica.

Kažu da bikove "ne drže zbog računice, već iz ljubavi“, i oduševljeno pričaju kako su se počeli baviti poslom, koji se vremenom pretvorio u nešto bez čega ne mogu zamisliti nijedan svoj dan.

“Ljubav prema bikovima naslijedio sam od svojih djedova, i trenutno sam jedini u porodici koji se bavim time. Normalno, treba dosta rada, truda i novca, budući da ishrana jednog bika dnevno košta 5-10 KM”, kaže Semedin Omerinović.

Smatra da je uzgoj bikova za borbe, i očuvanje buše - autohtone rase goveda, tradicija koju treba nastaviti na prostoru BiH.

Ponosan je na uspjehe bika Čadonje, koji je star 5,5 godina, a težak oko 960 kilograma, i uvjeren je da će neki od njegovih potomaka osvajati, također, šampionske titule na koridama.

“Čadonja je ove godine četiri puta zaredom pobjeđivao u duelima s drugim bikovima, na takmičenjima koja su organizirana u SBK-u”,  ističe Omerinović.

Priliku da "ukrsti rogove“ s bikovima svog ranga imao je i 800 kilograma težak Ris, koji je već četiri godine u vlasništvu porodice Forić.

“Kada izgubi, osjećam se kao da sam nekoga izgubio, a kada pobijedi, slavimo”, kaže Mustafa Forić.

Sabahudin Serdarević navodi da njegov tri godine star bik Garči nije imalo dosad nijedan "rikverc“.

“Još nije naišao na dostojnog protivnika, nije zabilježio nijedan poraz u areni. Vrlo je perspektivan”, naglasio je.

Želja trojice prijatelja je da na lokalnom nivou formiraju udruženje koje će okupljati sve uzgajivače bikova za borbe, a jedan od uslova su, kažu, ispunili.

Na mjestu gdje se ranije nalazila divlja deponija smeća napravili su arenu, na kojoj su ove godine zabilježene i prve borbe bikova.

Nadaju se da će se, uz borbe bikova, tu održavati različiti turniri i druge manifestacije, koje će okupljati "zaljubljenike u sport, druženje i veselje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije