BiH

Buljubašić: Srpski zatvorenici u Dretelju zlostavljani, a žene silovane

Buljubašić: Srpski zatvorenici u Dretelju zlostavljani, a žene silovane
Buljubašić: Srpski zatvorenici u Dretelju zlostavljani, a žene silovane

SARAJEVO - Edib Buljubašić, optužen za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, svjedočeći u svoju korist rekao je da su srpski zatvorenici u ovom objektu svakodnevno zlostavljani, a žene silovane.

Buljubašić je ispričao kako je polovinom jula 1992. godine došao u Hrvatske obrambene snage (HOS) u Ljubuškom, da bi početkom avgusta bio postavljen za zamjenika kasarne “Buno Bušić” u Dretelju.

Tada je, kako je kazao, vidio zarobljene muškarce i žene srpske nacionalnosti.

Na pitanje braniteljice Džeme Hasanagić da li je u Dretelju bilo zlostavljanja, on je rekao da se to dešavalo svaki dan, te da su srpkinje stalno silovane.

- Znao sam doći noću do hangara i vidim da je katanac otključan i fali žena, dvije-tri. Znam da je silovanje, ali ne smijem se ni ja baš suprotstaviti... Dođu ujutro krvavih očiju, iscrpljene, prljave, usmrdjelo se...- kazao je optuženi.

Buljubašić je ispričao i kako mu je jednom Ivan Petrušić, koji je tada bio komandant Dretelja, naredio da “riješi problem” sa zatočenikom Božom Balabanom, nakon čega je optuženi naredio vojnicima da Balabana udaraju.

- Vojnici su mi rekli da je psovao ustašku mater. Pošto je meni Petrušić naredio da riješim taj problem, dao sam da ga udaraju. I ja sam ga gruhao - kazao je on, dodavši da je do jutra Balaban preminuo.

Govoreći o uslovima u kojima su zatvorenici boravili, Buljubašić je kazao da nisu imali dovoljno hrane i sredstava za higijenu.

Buljubašiću se sudi za zločine počinjene u Dretelju, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić.

Tužilaštvo smatra da su svi učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari.

Optuženi je naveo da je Petrušić bio “alfa i omega u Dretelju”, te je i njemu izdavao naredbe.

Dodao je kako je Petrušić obavljao i funkciju komandanta Vojne policije.

- Mnogi su tada imali dvije funkcije i činove i tada im je to imponovalo, a danas kad svjedoče ne daju da se to kaže. Nego su svi bili obični vojnici, kuhari... - kazao je Buljubašić.

On je dodao i kako on, niti niko drugi od optuženih, nije osnovao Dretelj.

Istakao je da je čuo za optužene, ali da ih nikada nije vidio da nekog tuku, hapse ili zlostavljaju.

Suđenje se nastavlja 7. oktobra, javlja BIRN-Justice Report.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije