BiH

CCI: Nedostaju Srbi za konstituisanje vlasti

CCI: Nedostaju Srbi za konstituisanje vlasti
CCI: Nedostaju Srbi za konstituisanje vlasti

SARAJEVO - Proces konstituisanja vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ još nije okončan, iako je od izbora prošlo pola godine, jer nedostaju četiri delegata iz reda srpskog naroda, a još nije izabran nijedan potpredsjednik iz srpskog naroda, istakanuto je na današnjoj konferenciji za novinare Centara civilnih inicijativa /CCI/.

Navedeno je da do kraja prvog kvartala ove godine nije izvršena ni raspodjela pozicija u stalnim radnim tijelima, što znači da Dom naroda Parlamenta FBiH nije upotpunjen.

Odnos vlade u "tehničkom mandatu" i novog Parlamenta FBiH bio je na najnižem nivou, a 12 zakona koje je ta vlada donijela u federalnom parlamentu nije uopšte razmatrano. 

Denis Telić iz CCI-ja istakao je da je Vlada FBiH u "tehničkom mandatu" do posljednjih dana izražavala interes za novim imenovanjima i razrješenjima, pa je od opštih izbora do isteka prvog kvartala 2015. godine registrovano više od 80 različitih rješenja, saglasnosti i odluka kojima su razrješavani i imenovani novi direktori i drugi funkcioneri javnih preduzeća, institucija, članovi nadzornih i upravnih odbora i slično. 

"Članice nove parlamentarne većine burno su reagovale na ova imenovanja, ali ne iz principijelnih razloga, nego su ta imenovanja tretirali kao neku vrstu izbornog plijena i žele da ih vrše sami nakon što utvrde zonu interesa", rekao je Telić.

U CCI-ju ističu da su novu vlast u FBiH dočekali ozbiljni problemi - broj nezaposlenih ozbiljno se približio 400.000, dok je broj zaposlenih 450.000, plate nisu povećane, BDP je u padu, kao i prirodni priraštaj. 

"Osim mjera koje su bile usmjerene na proces konstituisanja, te ključnih akata za finansiranje FBiH, na nivou Parlamenta FBiH u prvom kvartalu 2015. godine nije realizovana nijedna mjera, kao ni u posljednjem kvartalu 2014. godine", rekla je Lejla Deronja-Suljić iz CCI-ja. 

Od starog saziva Parlamenta FBiH, 42 poslanika Predstavničkog doma i 12 delegata Doma naroda zatražili su isplatu plata, odnosno "bijelog hljeba". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije