BiH

CIK: 30 političkih stranaka nije dostavilo finansijski izvještaj

CIK: 30 političkih stranaka nije dostavilo finansijski izvještaj
CIK: 30 političkih stranaka nije dostavilo finansijski izvještaj

SARAJEVO - Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da su političke stranke dužne voditi evidenciju o svojim prihodima i rashodima, te Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeti finansijski izvještaj za svaku kalendarsku godinu (računovodstvenu godinu).

Finansijski izvještaj se podnosi do 31. marta naredne godine, u formi koju je CIK BiH propisao Pravilnikom o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka.

Godišnji finansijski izvještaj za 2015. godinu podnijelo je 105 političkih stranaka ili 77,78 posto od ukupno 135 političkih stranaka, koje se vode u evidencijama CIK-a, dok tu zakonsku obavezu nije ispunilo 30 političkih stranaka, što čini 22,22 posto od ukupnog broja stranaka.

Iz CIK-a su podsjetili političke stranke, koje nisu dostavile finansijske izvještaje, da CIK zbog nedostavljanja izvještaja izriče administrativne mjere zabrane učešća na narednim izborima.

Centralna izborna komisija je primila k znanju Informaciju o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2015. godini iz svih nivoa vlastu u BiH.

Tražene podatke nisu dostavile četiri općine i to Breza, Drvar, Ravno i Sanski Most, a prema prikupljenim podacima u prošloj godini je političkim subjektima iz budžeta svih nivoa vlasti uplaćeno 17.598.730,98 KM, saopšteno je iz Kancelariji za informiranje CIK-a.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije