BiH

CIK: Glavni centar za brojanje glasova u punoj funkciji

CIK: Glavni centar za brojanje glasova u punoj funkciji
Foto: Anadolija | CIK: Glavni centar za brojanje glasova u punoj funkciji

SARAJEVO - Branko Petrić, predsjednik CIK-a, na današnjoj preskonferenciji kazao je da se aktivnosti oko sankcionisanja aktera zbog kršenja izborne šutnje privode kraju, te da se zbog raznih informacija CIK odlučio obratiti javnosti.

Dodao je da je glavni centar za brojanje u punoj funkciji, te da je jutros sedam kamiona krenulo u osam općina da preuzme materijal koji čini oko 30.000 vreća .

Materijal će biti skladišten u Lukavici i biti spreman da se izvrši uvid  i da se prostupi provjeri i ponovnom brojanju glasova.

Sinoć se pristupilo brojanju oko 3.700 nepotvrđenih glasačkih listića, među kojima su i oni koji su prijavljeni da glasaju putem pošte.

Ovaj proces uključuje brojanje glasačkih listića koji su dopremljeni iz svih opština.

Petrić je kazao da ne očekuje da će stići još puno pošte, te da je trenutno stiglo oko 63.000.

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije rekao je da nije zabilježen nijedan slučaj da je građanin došao na biračko mjestu, a da mu nije omogućeno glasanje.

Na pitanje da su sinoć pojedini posmatrači rekli da je CIK počeo brojanje glasova, a da nije obavijestio sve posmatrače te da li su spremni da podnesu ostavku, Ahmet Santić, član CIK-a rekao je da se sve oko izbora dešavalo transparentno.

Na pitanje novinara kako je moguće da imamo preko 500.000 nevažećih glasačkih listića, Petrić je rekao da je u BiH to uobičajena stvar, da glasač uzme glasački listić, a ne ispuni ga.

"Mi ne možemo natjerati građane da upotrijebe svoj glasački listić. Na izborima je bilo akreditovano 6.000 posmatrača iz nevladinog sektora i 60.000 stranačkih. Mi nemamo nijedan primjer da je prijavljeno da je neko namjerno glasački listić naprvio nevažećim", kazao je predsjednik CIK-a.

Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović osvrnuo se na incident u sali Parlamentarne skupštine BiH u noći izbora kada je jedna osoba optužila CIK da je njegova umrla majka bila na spisku glasača.

"Prema poglavlju 3 Izbornog zakona BiH, centralni birački spisak i evidencija građana, državljana BiH, s biračkim pravom koji pravo ostvaruju na osnovu zakona, ta evidencija se pravi na osnovu službenih evidencija. Od 2006. godine je automatska ili pasivna registracija gdje država treba uvesti svoje državljane s pravom glasanja na birački spisak", rekao je Arnautović.

On je dodao da je članovi CIK-a ne idu popisivati ljude u centralni birački spisak niti ispisivati umrle.

"To se radi na osnovu službenih evidencija", dodao je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije