BiH

CIK: Lokalni izbori u BiH 2. oktobra, još nema dogovora za Mostar

CIK: Lokalni izbori u BiH 2. oktobra, još nema dogovora za Mostar
CIK: Lokalni izbori u BiH 2. oktobra, još nema dogovora za Mostar

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je jednoglasno donijela odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BIH 2. oktobra ove godine, šestih po redu, a u ovom trenutku nisu stečeni uslovi za donošenje odluke o izboru vijećnika u Vijeće Grada Mostara.

Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a, nakon sjednice je istakao da je ozbiljan problem to što neke općine još nisu osigurale novac za održavanje izbora, upozorivši da izbori mogu doći u pitanje ako sredstva ne budu osigurana.

Podsjetio je da je za lokalne izbore 2. oktobra potrebno oko 8 miliona KM od čega su 4 miliona KM osigurana iz budžeta institucija BiH, a preostali dio ide iz budžeta jedinica lokalne samouprave.

"Budžet nije usvojen u Gradišci, zatim Srpcu, opštini Jezero, Novom Goraždu, Bileći, u Bugojnu sredstva nisu dovoljna, a od organa vlasti u Istočnom Mostaru i Srebreniku nismo dobili informaciju. To može biti veliki problem i pozivamo ih da odmah ispune zakonsku obavezu", kazao je Šantić.

CIK je danas konstatovao da će izbori za vijećnike Grada Mostara biti raspisani kada se za to steknu uslovi.

Šantić smatra da postoji teorijska mogućnost da se izbori održe u Mostaru 2. oktobra, ponovo pozvavši da se učine maksimalni napori da se pristupi izmjenama Izbornog zakona radi 90.000 birača u Gradu Mostaru.

"Ja kao predsjednik CIK-a nemam mogućnost za sada da glasam na lokalnim izborima", dodao je Šantić.

Na pitanje mogu li izbori u Mostaru biti i u januaru, odgovorio je da ne može prejudicirati u kojem pravcu će ići rješenja, ali vjeruje da oni koji budu donosili izmjene Izbornog zakona imaju dovoljno političkog i pravnog iskustva da znaju kakav će akt donijeti.

Ovogodišnji lokalni izbori raspisuju se za 74 općinska vijeća u FBIH, 57 skupština opština u RS, 131 načelnika u BIH, četiri gradska vijeća u FBIH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u RS (Prijedor, Bijeljina, Banjaluka, Doboj, Zvornik i Trebinje), te deset gradonačelnika u BIH i Skupštinu Brčko Distrikta.

Šantić je kazao da trenutno ima 3.345.486 birača, što je za oko 67.000 više nego na izborima 2014. godine.

"Konačan birački spisak doživjeće tri puta izmjene jer imamo prijave birača putem pošte, odnosno diplomatsko-konzularnih predstavništava, neki će u međuvremenu biti punoljetni. CIK do 28. avgusta treba zaključiti centralni birački spisak, a 2. seprembra počinje izborna kampanja", kazao je Šantić.

Pojasnio je da od 7. maja teče rok za prijavu ovjera političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji traje 13 dana, a od 5. juna je rok za prijavu koalicija i lista nezavisnih kandidata.

Podnošenje kandidatskih listi traje od 22. juna do 7. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije