BiH

CIK odredio kaznu Haliloviću zbog vrijeđanja Republike Srpske

CIK odredio kaznu Haliloviću zbog vrijeđanja Republike Srpske
CIK odredio kaznu Haliloviću zbog vrijeđanja Republike Srpske

SARAJEVO - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je u Sarajevu u ponovljenom postupku izrekla novčanu kaznu od 5.000 KM Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci - Sefer Halilović zbog govora mržnje u predizbornoj kampanji kada je Halilović nazvao Republiku Srpsku "genocidnom tvorevinom".

CIK je utvrdio da je Halilović na predizbornom skupu 26. septembra u Novom Gradu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Halilović je tom prilikom nazvao Republiku Srpsku "genocidnom tvorevinom".

Član CIK-a Branko Petrić istakao je da bi tolerisanje ovakvih istupa, posebno u predizbornoj kampanji, predstavljalo opasan presedan i dalo inspiraciju drugima kako se mogu ponašati.

CIK je ranije kaznio Halilovića za ovu izjavu, na šta se on žalio Sudu BiH, koji je ocijenio da Komisija nije dokazala da je riječ o govoru mržnje.

Komisija je, nakon razmatranja izvještaja o izvršenim provjerama, ovjerila šest kandidatskih listi sa 21 kandidatom iz Skupštine opštine Sokolac za izbor odbornika u Skupštinu grada Istočno Sarajevo.

Za izbor odbornika u Skupštinu grada Istočno Sarajevo ovjereni su praktično svi odbornici u Skupštini opštine Sokolac.

CIK je na osnovu nalaza revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka iz 2014. godine izrekao novčane kazne za 12 političkih stranaka, 13 stranaka kažnjeno je zabranom kandidovanja na narednim izborima, a za jednu stranku obustavljen je postupak.

Najviša novčana kazna izrečena je Stranci evropske socijaldemokratije - 62.100 KM, slijedi Demokratski narodni savez sa 10.500 KM, dok je BOSS-Bosanska stranka - Mirnes Ajanović kažnjen sa 5.000 KM.

Stranci za BiH izrečena je kazna od 4.700 KM, sa 1.500 KM kažnjen je Hrvatski narodni savez, po hiljadu KM kazne izrečeno je Bosanskohercegovačkoj narodnoj stranci, Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci - Sefer Halilović, Komunističkoj partiji i Pokretu za naš grad, a 500 KM Seljačkoj stranci.

Zbog nedostavljanja finansijskih izvještaja za 2014. godinu, CIK je izrekao administrativnu mjeru uskraćivanja prava kandidovanja na narednim izborima sljedećim strankama: BH Slobodni socijaldemokrati, Ekološka stranka E5-Zeleni, Hrvatska narodna zajednica, Hrvatska narodna zajednica 1908, Nova građanska inicijativa - Kozarac, Partija pravog puta, Partija socijalne pravde, Partija socijalne i ekonomske pravde, Politička organizacija Nezavisna lista-Za moj grad, Složna narodna stranka, Srpski pokret obnove Republike Srpske, Stranka pravedne politike i Unija socijaldemokrata - Unija za sve nas.

U raspravi o ovom pitanju član Komisije Suad Arnautović zatražio je da se pitanje finansiranja političkih stranaka uredi u Federaciji BiH, koja nema zakon za ovu oblast.

Arnautović je ocijenio da zakonsko rješenje koje je donijela Republika Srpska predstavlja idealan model za uređivanje pitanja finansiranja političkih stranaka na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije